REKLAMA

Źródło: manyakotic from Getty Images

Babeczki marchewkowo-jabłkowe

Przepis na te marchewkowo-jabłkowe muffinki odkryłam kilka lat temu, kiedy szukałam zdrowej, ale smacznej alternatywy dla słodyczy. Od tego czasu stał się on jednym z moich ulubionych - jest idealny na śniadanie, jako zdrowa przekąska, a nawet jako deser.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 2 szt jabłka Dodano do
  • 2 szt marchew Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 60 g Miód Dodano do
  • 120 ml Oliwa z oliwek Dodano do
  • 250 g Mąka razowa Dodano do
  • 2 Herbata łyżeczek proszku do pieczenia Dodano do
  • 2 Herbata łyżeczka cynamonu Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

2. Krok

Zetrzyj jabłka i marchewki na drobnej tarce. Oto moje zalecenie: po starciu jabłek na tarce zalecam pozostawienie ich na sitku w celu odsączenia nadmiaru wody.

3. Krok

W misce wymieszaj jajka, miód i oliwę z oliwek.

4. Krok

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól do tej mieszanki i dobrze wymieszaj.

5. Krok

Na koniec dodaj startą marchewkę i jabłka. Mieszanka powinna być gęsta, ale nie za gęsta - jeśli jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub mleka.

6. Krok

Rozłóż przygotowaną masę do foremek na muffinki i piecz w piekarniku przez około 20 minut lub do momentu, gdy muffinki będą brązowe, a ciasto będzie mocno przylegać.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy