Źródło: Pixabay: Pexels
Babeczka budyniowa
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam ten deser, byłam naprawdę zaskoczona, jak łatwo i szybko się go robi. Od tego czasu upiekłam go kilka razy, więc jestem pewna, że pomogę ci w tym procesie.
Składniki
- 2 pakiet Budyń waniliowy lub czekoladowy w proszku
- 4 dl mleko
- 175 g masło
- 200 g cukier
- 4 jajko
- 225 g Mąka
- 2 tk Proszek do pieczenia
- Szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki na muffinki. Umieść papierowe koszyczki we wgłębieniach formy na muffiny, aby muffiny nie przywierały.
Wymieszać budyń w proszku z 4 dl zimnego mleka. Ważne jest, aby dobrze wymieszać, aby nie były grudkowate.
W innej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym jajku. Z mojego doświadczenia wynika, że im więcej ubijam, tym bardziej ciasto rośnie.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dodaj do masy maślanej.
Na koniec dodaj budyń i dobrze wymieszaj. Ponownie, ważne jest, aby dobrze wymieszać, ale nie szkodzi, jeśli ciasto jest bardzo gęste, ponieważ budyń sprawi, że wnętrze będzie nadal pysznie miękkie.
Przełóż ciasto łyżką do foremek. Wypełnij je do około 2/3, ponieważ urosną podczas pieczenia.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja zazwyczaj sprawdzam wykałaczką po 20 minutach, czy wnętrze jest upieczone.