REKLAMA

Źródło: Pixabay: Pexels

Babeczka budyniowa

Kiedy po raz pierwszy zrobiłam ten deser, byłam naprawdę zaskoczona, jak łatwo i szybko się go robi. Od tego czasu upiekłam go kilka razy, więc jestem pewna, że pomogę ci w tym procesie.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 2 pakiet Budyń waniliowy lub czekoladowy w proszku Dodano do
  • 4 dl mleko Dodano do
  • 175 g masło Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 4 jajko Dodano do
  • 225 g Mąka Dodano do
  • 2 tk Proszek do pieczenia Dodano do
  • Szczypta soli Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki na muffinki. Umieść papierowe koszyczki we wgłębieniach formy na muffiny, aby muffiny nie przywierały.

2. Krok

Wymieszać budyń w proszku z 4 dl zimnego mleka. Ważne jest, aby dobrze wymieszać, aby nie były grudkowate.

3. Krok

W innej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawaj jajka jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym jajku. Z mojego doświadczenia wynika, że im więcej ubijam, tym bardziej ciasto rośnie.

4. Krok

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dodaj do masy maślanej.

5. Krok

Na koniec dodaj budyń i dobrze wymieszaj. Ponownie, ważne jest, aby dobrze wymieszać, ale nie szkodzi, jeśli ciasto jest bardzo gęste, ponieważ budyń sprawi, że wnętrze będzie nadal pysznie miękkie.

6. Krok

Przełóż ciasto łyżką do foremek. Wypełnij je do około 2/3, ponieważ urosną podczas pieczenia.

7. Krok

Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja zazwyczaj sprawdzam wykałaczką po 20 minutach, czy wnętrze jest upieczone.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy