Apple pie przepis
Amerykański klasyk, najlepiej smakuje jeszcze ciepły z lodami waniliowymi.
Składniki
KOSZYK
- 300 g mąka zwykła specjalna
- szczypta sól
- 175 g zmiękczone masło
- 70 g cukier puder
- 1 łyżka stołowa cukier waniliowy
- 1 szt jajko
NARZĘDZIA## funkcjeprzestrzeń nazw funkcje {// Zapisz przetłumaczony teksttyp zapisz_tłumaczenie = (_: {tekst: string,}) => dowolny;} // przestrzeń nazw funkcje
- 5 szt jabłko
- 1⁄2 szt Sok z cytryny
- 20 g rodzynki
- 40 g cukier puder
- 2 łyżka stołowa cukier waniliowy
- 1 łyżeczka Mielona cynamon
- 2 łyżka stołowa orzechy mielone
- 1 szt Jajko na twardo
- 1 bal Cukier cynamonowy do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. W razie potrzeby możemy dodać nieco więcej mąki lub nieco zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 200C, formę na ciasto o średnicy 25 cm smarujemy i posypujemy mąką.
Myjemy jabłka, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy rodzynki, cukier pudr i waniliowy oraz cynamon.
Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy na większy krąg i przenosimy do formy tak, aby powstał wysoki brzeg. Widelcem nakłuwamy dno i posypujemy je siekanymi orzechami, a następnie układamy na nim nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto również rozwałkowujemy na krąg i nacinamy na 2 cm szerokości paski. Układamy je w formie na nadzieniu tworząc kratkę. Ściśle dociskamy brzegi i widelec utworzymy na nich dekoracyjny brzeg. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez 40 minut. Wyjmujemy, pozwalmy ostygnąć i posypujemy cynamonowym cukrem.