REKLAMA
Źródło: lenazap from Getty Images Signature
Zupa z ciecierzycy
Odżywcza i smaczna zupa, którą łatwo przygotujesz. Ciecierzyca jest bogata w białko i błonnik, więc ta zupa doskonale nasyci.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Główne składniki
- 200 g ciecierzyca
- 2 szt marchewki
- 1 szt The Onion
- 2 szt Ząbek czosnku
- 1 l woda
- 2 łyżka stołowa olej roślinny
Przyprawy i zioła
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 1 łyżeczka Majeranek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Namoczyć ciecierzycę w wodzie i zostawić na noc.
2. Krok
Obierz cebulę, marchew i czosnek, a następnie pokrój je na małe kawałki.
3. Krok
Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną warzywa. Smaż, aż warzywa zaczną się lekko brązowić.
4. Krok
Dodaj namoczoną i przepłukaną ciecierzycę do patelni i wymieszaj.
5. Krok
Zalej wszystko wodą, dodaj sól, pieprz i majeranek.
6. Krok
Gotuj zupę na średnim ogniu przez około 30 minut, lub do czasu, aż ciecierzyca nie będzie miękka.
7. Krok
Przed podaniem, pozostaw zupę na kilka minut do odstępu. Podawaj ciepło, posypane natką pietruszki.