REKLAMA
Źródło: wmaster890 from Getty Images
Zupa szparagowa z kremem
Smaczna zupa szparagowa ze śmietaną, którą można ugotować w godzinę.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Szparagi
- 1 szt The Onion
- 2 goździki Czosnek
- 50 g Masło
- 1 l Bulion warzywny
- Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 250 ml Krem do gotowania
- gałka muszkatołowa
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Oczyść szparagi i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Pamiętaj, że podczas krojenia cebuli staraj się nie przecinać jej korzenia, aby nie rozpadła się na kawałki.
2. Krok
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor.
3. Krok
Dodajemy szparagi i dusimy przez chwilę. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że duszenie szparagów sprawia, że zupa smakuje jeszcze lepiej.
4. Krok
Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem i gotować przez około 20 minut.
5. Krok
Zmiksuj zupę, dodaj śmietanę, gałkę muszkatołową do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez chwilę.
6. Krok
Przed podaniem udekorować zupę kawałkiem ugotowanych szparagów.