Zupa szczawiowa
Niektórzy znają to pod nazwą szczaw, inni jako szczawik. Ta zupa przypomina mi o moim dzieciństwie, tak przyrządzała ją moja mama. Za każdym razem, gdy ją gotuję, przypominam sobie o niej i trochę wracam do tamtych czasów :-)
Składniki
- 3 garści Szczaw świeże liście
- 500 ml mleko
- 500 ml woda
- 100 ml krem do gotowania
- 3 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- olej
- cukier
- ocet
- 4 szt jajko
- sól
Najnowsze ulotki
Procedura
W garnku robimy klasyczną zasmażkę z oleju i mąki. Dodajemy mleko, wodę i śmietankę do gotowania. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Najpierw ubijemy jajka i zalejemy szpinak wrzącą wodą. To po to, aby te liście zmniejszyły swoją objętość.
Gdy zawartość garnka zaczęła już powoli wrzeć, dodajemy liście, solimy i gotujemy przez około 10-15 minut. Następnie doprawiamy cukrem, octem i jeśli potrzeba solimy. Na koniec dodajemy ubite jajka i gotujemy do końca. Jajka powinny pozostać dobrze widoczne w zupie.
Gotowy wywar podaje się tylko z chlebem, ale każdy może dodać dodatek według uznania :-) Smacznego.
Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube