REKLAMA

Źródło: PJjaruwan from Getty Images

Zupa rybna z głów

Zupa rybna z głów to tradycyjne danie polskiej kuchni, które znam i przygotowuję od lat. Uwielbiam intensywny, pełny smak tej zupy, której tajemnica kryje się w dobrze przygotowanym wywarze z głów rybich.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 2 ks Głowy od dużych ryb Dodano do
  • 2 ks marchewki Dodano do
  • 1 ks Pietruszka Dodano do
  • 112 ks białej cebuli Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 12 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 3 litry wody Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • pęczek natki pietruszki Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Głowy ryb dokładnie myjemy pod zimną wodą. Usuwamy oczy, które mogą nadać zupie gorzkiego smaku. To jeden z ważnych trików, które nauczyłem się przez lata przygotowywania tej zupy.

2. Krok

W dużym rondlu umieszczamy głowy ryb, dodajemy obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, cebulę. Zalewamy wszystko zimną wodą.

3. Krok

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę. Przypominam, aby nie doprowadzić zupy do wrzenia, a jedynie do lekkiego gotowania. To klucz do uzyskania klarownego wywaru.

4. Krok

Po godzinie zupę zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie przecedzamy ją przez gęste sito, odrzucając warzywa i ości. Pamiętajcie, że wszystkie smaki i aromaty skumulowały się już w wywarie.

REKLAMA
5. Krok

Do przecedzonego wywaru dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pociętą natkę pietruszki. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

6. Krok

Zupa rybna z głów jest gotowa do podania. Możecie ją serwować samą, albo z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. Ja osobiście preferuję drugą opcję, gdyż nadaje ona zupie więcej sytości.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Zupa rybna z głów

Zupa rybna z głów to tradycyjne danie polskiej kuchni, które znam i przygotowuję od lat. Uwielbiam intensywny, pełny smak tej zupy, której tajemnica kryje się w dobrze przygotowanym wywarze z głów rybich.

90
Protokół
6
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Głowy ryb dokładnie myjemy pod zimną wodą. Usuwamy oczy, które mogą nadać zupie gorzkiego smaku. To jeden z ważnych trików, które nauczyłem się przez lata przygotowywania tej zupy.

2. Krok

W dużym rondlu umieszczamy głowy ryb, dodajemy obrane i pokrojone warzywa – marchewkę, pietruszkę, cebulę. Zalewamy wszystko zimną wodą.

3. Krok

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około godzinę. Przypominam, aby nie doprowadzić zupy do wrzenia, a jedynie do lekkiego gotowania. To klucz do uzyskania klarownego wywaru.

4. Krok

Po godzinie zupę zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie przecedzamy ją przez gęste sito, odrzucając warzywa i ości. Pamiętajcie, że wszystkie smaki i aromaty skumulowały się już w wywarie.

5. Krok

Do przecedzonego wywaru dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pociętą natkę pietruszki. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

6. Krok

Zupa rybna z głów jest gotowa do podania. Możecie ją serwować samą, albo z dodatkiem ziemniaków lub ryżu. Ja osobiście preferuję drugą opcję, gdyż nadaje ona zupie więcej sytości.

Składniki
2 ks
Głowy od dużych ryb
2 ks
marchewki
1 ks
Pietruszka
112 ks
białej cebuli
2 listy
laurowe
5 ziarna
ziela angielskiego
1 łyżeczka
soli
12 łyżeczki
pieprzu
3 litry
wody
2 zęby
czosnku
pęczek natki pietruszki