REKLAMA
Zupa pieczarkowa przepis babci

Zupa pieczarkowa przepis babci

Mleczna, delikatnie kwaśna

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szt średnia cebula Dodano do
  • 1 łyżka stołowa olej Dodano do
  • 5 szt mniejsze ziemniaki Dodano do
  • 250 ml kwaśna śmietana Dodano do
  • 300 ml mleko Dodano do
  • woda Dodano do
  • 400 g świeże borowiki Dodano do
  • pieprz czarny mielony Dodano do
  • kruszony kminek Dodano do
  • Sól Dodano do
  • vegeta Dodano do
  • 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 1 łyżka stołowa koperek Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby, nie ważyłem, dałem na oko, zależy jak mocno chcemy grzybową zupę. Dusimy i w razie potrzeby podlewamy wodą, około 40 minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę tak, aby ziemniaki miały w czym gotować się i kminek, przyprawy, nie solimy dopiero na końcu.

2. Krok

Dusimy razem, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Dodajemy koperek, ja użyłem mrożonego.

3. Krok

W mleku rozpuszczamy śmietankę do smaku, dodajemy sól i łyżkę mąki tortowej. Wlewamy to do zupy i gotujemy, jeśli potrzeba dodajemy więcej wody. Zupa powinna być umiarkowanie gęsta.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy