REKLAMA
Zupa pieczarkowa przepis babci
Mleczna, delikatnie kwaśna
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 szt średnia cebula
- 1 łyżka stołowa olej
- 5 szt mniejsze ziemniaki
- 250 ml kwaśna śmietana
- 300 ml mleko
- woda
- 400 g świeże borowiki
- pieprz czarny mielony
- kruszony kminek
- Sól
- vegeta
- 1 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna
- 1 łyżka stołowa koperek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy grzyby, nie ważyłem, dałem na oko, zależy jak mocno chcemy grzybową zupę. Dusimy i w razie potrzeby podlewamy wodą, około 40 minut, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę tak, aby ziemniaki miały w czym gotować się i kminek, przyprawy, nie solimy dopiero na końcu.
2. Krok
Dusimy razem, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Dodajemy koperek, ja użyłem mrożonego.
3. Krok
W mleku rozpuszczamy śmietankę do smaku, dodajemy sól i łyżkę mąki tortowej. Wlewamy to do zupy i gotujemy, jeśli potrzeba dodajemy więcej wody. Zupa powinna być umiarkowanie gęsta.