REKLAMA
Zupa marchewkowa
Prosta zupa marchewkowa odpowiednia dla dzieci.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 łyżka stołowa masło
- 2 łyżka stołowa Olej słonecznikowy
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka Cebula w proszku
- 1 łyżeczka Drobno starty imbir
- 4 goździki czosnek
- 2 Większe marchewki
- Skórka z połowy cytryny
- 150 ml Pokrojone pomidory w puszce
- 3 kubki Rosół z kurczaka
- Sok z połowy cytryny
- 100 ml śmietanka kokosowa (lub śmietanka do gotowania)
- Garść świeża pietruszka
- Sól i mielony czarny pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
1. Krok
Zacznij od podsmażenia drobno posiekanej cebuli na maśle i oleju w rondelku. Po 5 minutach dodać cebulę w proszku, starty imbir i posiekany czosnek. Smażyć przez minutę i dodać pokrojoną marchewkę i skórkę z cytryny, mieszać przez 2 minuty.
2. Krok
Gotową zupę zalać pokrojonymi pomidorami z sokiem i bulionem drobiowym. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 20 minut.
3. Krok
Zmiksuj ugotowaną zupę blenderem zanurzeniowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec do gotowej zupy dodać sok z połowy cytryny i śmietankę kokosową. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem do smaku. Zupa jest również pyszna następnego dnia. Smacznego.