REKLAMA

Źródło: Oleksandr Prokopenko from Canva

Żeberka wieprzowe na miodzie

Przepis na pyszne grillowane żeberka wieprzowe z miodem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 112 kg żeberka wieprzowe Dodano do
  • 3 łyżka stołowa Miód Dodano do
  • 2 łyżka stołowa sos sojowy Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

135 min.
1. Krok

Najpierw bardzo dokładnie oczyść żeberka ze zbędnego tłuszczu i skóry. Następnie dopraw żeberka solą i pieprzem.

2. Krok

W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę z oliwek i zmiażdżony czosnek. Rozprowadź ten sos na żeberkach. Pamiętaj, że żeberka muszą być dobrze pokryte z każdej strony.

3. Krok

Następnie pozostaw żeberka w lodówce do zamarynowania na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ marynata przekształca zwykłe żeberka w prawdziwe kulinarne arcydzieło.

4. Krok

Rozgrzej grill do średniej temperatury i grilluj żeberka przez około 15 minut z każdej strony. Od czasu do czasu posmarować żeberka pozostałą marynatą podczas grillowania.

REKLAMA
5. Krok

Podawać ze świeżym pieczywem i ulubionym dodatkiem warzywnym. Jako dodatek polecam np. sałatkę ziemniaczaną, która świetnie kontrastuje z pieczarkami.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Żeberka wieprzowe na miodzie

Przepis na pyszne grillowane żeberka wieprzowe z miodem.

135
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Najpierw bardzo dokładnie oczyść żeberka ze zbędnego tłuszczu i skóry. Następnie dopraw żeberka solą i pieprzem.

2. Krok

W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę z oliwek i zmiażdżony czosnek. Rozprowadź ten sos na żeberkach. Pamiętaj, że żeberka muszą być dobrze pokryte z każdej strony.

3. Krok

Następnie pozostaw żeberka w lodówce do zamarynowania na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ marynata przekształca zwykłe żeberka w prawdziwe kulinarne arcydzieło.

4. Krok

Rozgrzej grill do średniej temperatury i grilluj żeberka przez około 15 minut z każdej strony. Od czasu do czasu posmarować żeberka pozostałą marynatą podczas grillowania.

5. Krok

Podawać ze świeżym pieczywem i ulubionym dodatkiem warzywnym. Jako dodatek polecam np. sałatkę ziemniaczaną, która świetnie kontrastuje z pieczarkami.

Składniki
112 kg
żeberka wieprzowe
3 łyżka stołowa
Miód
2 łyżka stołowa
sos sojowy
2 łyżka stołowa
Oliwa z oliwek
2 goździki
Czosnek
sól i pieprz do smaku