:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qz1-9H_JfYMhvEwn7G7-/9b6749eedf7460d8dc68487a4cba5b.jpeg)
Źródło: Oleksandr Prokopenko from Canva
Żeberka wieprzowe na miodzie
Przepis na pyszne grillowane żeberka wieprzowe z miodem.
Składniki
- 11⁄2 kg żeberka wieprzowe
- 3 łyżka stołowa Miód
- 2 łyżka stołowa sos sojowy
- 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek
- 2 goździki Czosnek
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Najpierw bardzo dokładnie oczyść żeberka ze zbędnego tłuszczu i skóry. Następnie dopraw żeberka solą i pieprzem.
W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę z oliwek i zmiażdżony czosnek. Rozprowadź ten sos na żeberkach. Pamiętaj, że żeberka muszą być dobrze pokryte z każdej strony.
Następnie pozostaw żeberka w lodówce do zamarynowania na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ marynata przekształca zwykłe żeberka w prawdziwe kulinarne arcydzieło.
Rozgrzej grill do średniej temperatury i grilluj żeberka przez około 15 minut z każdej strony. Od czasu do czasu posmarować żeberka pozostałą marynatą podczas grillowania.
Podawać ze świeżym pieczywem i ulubionym dodatkiem warzywnym. Jako dodatek polecam np. sałatkę ziemniaczaną, która świetnie kontrastuje z pieczarkami.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Żeberka wieprzowe na miodzie
Przepis na pyszne grillowane żeberka wieprzowe z miodem.
Najpierw bardzo dokładnie oczyść żeberka ze zbędnego tłuszczu i skóry. Następnie dopraw żeberka solą i pieprzem.
W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę z oliwek i zmiażdżony czosnek. Rozprowadź ten sos na żeberkach. Pamiętaj, że żeberka muszą być dobrze pokryte z każdej strony.
Następnie pozostaw żeberka w lodówce do zamarynowania na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Ten krok jest bardzo ważny, ponieważ marynata przekształca zwykłe żeberka w prawdziwe kulinarne arcydzieło.
Rozgrzej grill do średniej temperatury i grilluj żeberka przez około 15 minut z każdej strony. Od czasu do czasu posmarować żeberka pozostałą marynatą podczas grillowania.
Podawać ze świeżym pieczywem i ulubionym dodatkiem warzywnym. Jako dodatek polecam np. sałatkę ziemniaczaną, która świetnie kontrastuje z pieczarkami.
Jak powstał ten przepis?