REKLAMA

Źródło: vaaseenaaa from iStockPhotos

Zapiekanka strasburska z ziemniakami i mięsem mielonym

Zapiekanka strasburska to klasyk kuchni alzackiej, który zawsze spotyka się z entuzjazmem. Oryginalnie przepis pochodzi od mojej babci, która odziedziczyła go po swojej matce. Przez lata udoskonalałem go i mogę powiedzieć, że jest niezastąpiony w kuchni niemieckiej.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Mielona wołowina Dodano do
  • 4 średni rozmiar cebula Dodano do
  • 500 g ziemniaki Dodano do
  • 200 g Ser ementaler Dodano do
  • 200 ml Krem Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • gałka muszkatołowa Dodano do
  • 2 Tablespoon oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Aby odtworzyć przepis na zapiekankę strasburską, najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie obierz warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Zawsze używam do tego mojej obieraczki do julienne Hokkaido, która kroi ziemniaki w ładne i cienkie plasterki.

2. Krok

Obierz cebulę i pokrój ją w krążki. Czasami powoduje to wytrzeszcz oczu, ale stara sztuczka mojej babci zawsze pomaga: po prostu umieść szklankę wody obok deski do krojenia - ma to wyłapać związki siarki!

3. Krok

Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i smażyć mięso mielone, aż będzie kruche. Po około 5 minutach dodać krążki cebuli i smażyć, aż staną się przezroczyste. Doprawić mieszankę mięsa mielonego i cebuli solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4. Krok

Zetrzyj ser na drobnej tarce. Zalecam użycie dobrej jakości Emmentaler, ponieważ smak jest tutaj naprawdę kluczowy.

5. Krok

Teraz ułóż naczynia warstwami: Ułóż warstwę plastrów ziemniaków w naczyniu do pieczenia, rozłóż na wierzchu mięso mielone, a następnie posyp serem. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie składniki zostaną zużyte. Zawsze kończ warstwą sera, aby zapiekanka była ładna i chrupiąca na wierzchu.

6. Krok

Na koniec równomiernie polej zapiekankę śmietaną. Śmietana sprawi, że zapiekanka strasburska pozostanie soczysta w środku podczas pieczenia w piekarniku.

7. Krok

Włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut, aż stanie się złocista i chrupiąca. Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy