REKLAMA

Źródło: vaaseenaaa from iStockPhotos

Zapiekanka strasburska z ziemniakami i mięsem mielonym

Zapiekanka strasburska to klasyk kuchni alzackiej, który zawsze spotyka się z entuzjazmem. Oryginalnie przepis pochodzi od mojej babci, która odziedziczyła go po swojej matce. Przez lata udoskonalałem go i mogę powiedzieć, że jest niezastąpiony w kuchni niemieckiej.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Mielona wołowina Dodano do
  • 4 średni rozmiar cebula Dodano do
  • 500 g ziemniaki Dodano do
  • 200 g Ser ementaler Dodano do
  • 200 ml Krem Dodano do
  • sól Dodano do
  • pieprz Dodano do
  • gałka muszkatołowa Dodano do
  • 2 Tablespoon oliwa z oliwek Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Aby odtworzyć przepis na zapiekankę strasburską, najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie obierz warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Zawsze używam do tego mojej obieraczki do julienne Hokkaido, która kroi ziemniaki w ładne i cienkie plasterki.

2. Krok

Obierz cebulę i pokrój ją w krążki. Czasami powoduje to wytrzeszcz oczu, ale stara sztuczka mojej babci zawsze pomaga: po prostu umieść szklankę wody obok deski do krojenia - ma to wyłapać związki siarki!

3. Krok

Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i smażyć mięso mielone, aż będzie kruche. Po około 5 minutach dodać krążki cebuli i smażyć, aż staną się przezroczyste. Doprawić mieszankę mięsa mielonego i cebuli solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4. Krok

Zetrzyj ser na drobnej tarce. Zalecam użycie dobrej jakości Emmentaler, ponieważ smak jest tutaj naprawdę kluczowy.

REKLAMA
5. Krok

Teraz ułóż naczynia warstwami: Ułóż warstwę plastrów ziemniaków w naczyniu do pieczenia, rozłóż na wierzchu mięso mielone, a następnie posyp serem. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie składniki zostaną zużyte. Zawsze kończ warstwą sera, aby zapiekanka była ładna i chrupiąca na wierzchu.

6. Krok

Na koniec równomiernie polej zapiekankę śmietaną. Śmietana sprawi, że zapiekanka strasburska pozostanie soczysta w środku podczas pieczenia w piekarniku.

7. Krok

Włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut, aż stanie się złocista i chrupiąca. Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego!

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Gretarezepte

Zapiekanka strasburska z ziemniakami i mięsem mielonym

Zapiekanka strasburska to klasyk kuchni alzackiej, który zawsze spotyka się z entuzjazmem. Oryginalnie przepis pochodzi od mojej babci, która odziedziczyła go po swojej matce. Przez lata udoskonalałem go i mogę powiedzieć, że jest niezastąpiony w kuchni niemieckiej.

45
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Aby odtworzyć przepis na zapiekankę strasburską, najpierw rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie obierz warzywa. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plasterki. Zawsze używam do tego mojej obieraczki do julienne Hokkaido, która kroi ziemniaki w ładne i cienkie plasterki.

2. Krok

Obierz cebulę i pokrój ją w krążki. Czasami powoduje to wytrzeszcz oczu, ale stara sztuczka mojej babci zawsze pomaga: po prostu umieść szklankę wody obok deski do krojenia - ma to wyłapać związki siarki!

3. Krok

Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni i smażyć mięso mielone, aż będzie kruche. Po około 5 minutach dodać krążki cebuli i smażyć, aż staną się przezroczyste. Doprawić mieszankę mięsa mielonego i cebuli solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4. Krok

Zetrzyj ser na drobnej tarce. Zalecam użycie dobrej jakości Emmentaler, ponieważ smak jest tutaj naprawdę kluczowy.

5. Krok

Teraz ułóż naczynia warstwami: Ułóż warstwę plastrów ziemniaków w naczyniu do pieczenia, rozłóż na wierzchu mięso mielone, a następnie posyp serem. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie składniki zostaną zużyte. Zawsze kończ warstwą sera, aby zapiekanka była ładna i chrupiąca na wierzchu.

6. Krok

Na koniec równomiernie polej zapiekankę śmietaną. Śmietana sprawi, że zapiekanka strasburska pozostanie soczysta w środku podczas pieczenia w piekarniku.

7. Krok

Włóż zapiekankę do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut, aż stanie się złocista i chrupiąca. Pozostawić do ostygnięcia przed podaniem. Smacznego!

Składniki
500 g
Mielona wołowina
4 średni rozmiar
cebula
500 g
ziemniaki
200 g
Ser ementaler
200 ml
Krem
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
2 Tablespoon
oliwa z oliwek