Źródło: Freepik
Zapiekanka makaronowa z cheeseburgerem i wołowiną
Cheeseburger Pasta Bake to ciepłe i sycące danie, łączące w sobie najlepsze elementy pysznego cheeseburgera i zapiekanego makaronu.
Składniki
- 900 g mielona wołowina
- 1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki Czosnek, mielony
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
- 2 filiżanki Suchy makaron kolanka
- 2 puszki Skondensowana zupa serowa cheddar
- 1 puszka pomidory pokrojone w kostkę
- 2 filiżanki Rozdrobniony ser cheddar
- 1⁄4 filiżanka Posiekane ogórki
- 1⁄4 filiżanka keczup
- 1⁄4 filiżanka Musztarda
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 190°C (375°F), a gdy piekarnik się nagrzeje, zacznij gotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Ale oto wskazówka z własnego doświadczenia: gotuj go o 2-3 minuty krócej niż zalecany czas al dente. Makaron będzie się dalej gotował w piekarniku, aby osiągnąć idealną konsystencję.
Na średnim ogniu smażyć mieloną wołowinę na dużej patelni, aż przestanie być różowa. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, mielony czosnek, sól i pieprz, gotując, aż cebula stanie się przezroczysta. Ten krok nadaje potrawie wspaniałą głębię smaku, która naprawdę naśladuje smak tradycyjnego cheeseburgera.
Wymieszaj skondensowaną zupę serową cheddar, pokrojone w kostkę pomidory i ugotowany makaron na patelni z wołowiną, idealnie łącząc makaron i elementy cheeseburgera. Zupa doda potrawie kremowej konsystencji, nadając jej pożądany komfortowy charakter.
Wlej całą mieszankę do naczynia do pieczenia o wymiarach 9x13 cali, a następnie posyp rozdrobnionym cheddarem na wierzchu.
Piec przez około 20 minut, aż ser się rozpuści i zacznie bulgotać. Bulgoczący ser nada potrawie kuszący aromat, dzięki czemu warto będzie czekać.
Po upieczeniu, przed podaniem posyp posiekanymi piklami, ketchupem i musztardą. Zaufaj mi, te ostatnie poprawki nie sprawią, że danie będzie rozmoczone, ale zamiast tego będzie naśladować prawdziwe doświadczenie cheeseburgera w każdym kęsie!