REKLAMA

Źródło: jmattisson from Getty Images

Zalewa peklująca do szynek

Ta zalewa peklująca doskonale nadaje się do szynek. Nadaje mięsu wyjątkowego smaku i aromatu, jednocześnie zapewniając jego idealną konsystencję.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg sól Dodano do
  • 12 kg cukier Dodano do
  • 50 g sól do peklowania Dodano do
  • 1 l woda Dodano do
  • 3 Sztuka liście laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 1 sztuka Główka czosnku Dodano do
  • 1 Łyżka Tymianek Dodano do
  • 1 Łyżka Rozmaryn Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę.

2. Krok

2. Dodaj sól, cukier i sól do peklowania. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.

3. Krok

3. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, tymianek i rozmaryn. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

4. Krok

4. Wyłącz płytę grzewczą i pozostaw zalewę do ostygnięcia.

5. Krok

5. Po ostygnięciu zalewy, zanurz w niej szynkę. Upewnij się, że jest całkowicie pokryta zalewą.

6. Krok

6. Szynkę zalewaj przez minimum 5 dni, a najlepiej przez cały tydzień.

7. Krok

7. Po zakończeniu peklowania, szynka jest gotowa do dalszej obróbki - wędzenia, pieczenia lub gotowania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy