:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/SiWUQnLsdDx6HO98agqR/c9317cfd1be211ad76fd42fde77f4b.jpeg)
Źródło: jmattisson from Getty Images
Zalewa peklująca do szynek
Ta zalewa peklująca doskonale nadaje się do szynek. Nadaje mięsu wyjątkowego smaku i aromatu, jednocześnie zapewniając jego idealną konsystencję.
Składniki
- 1 kg sól
- 1⁄2 kg cukier
- 50 g sól do peklowania
- 1 l woda
- 3 Sztuka liście laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 1 sztuka Główka czosnku
- 1 Łyżka Tymianek
- 1 Łyżka Rozmaryn
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużym garnku zagotuj wodę.
2. Dodaj sól, cukier i sól do peklowania. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.
3. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, tymianek i rozmaryn. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
4. Wyłącz płytę grzewczą i pozostaw zalewę do ostygnięcia.
5. Po ostygnięciu zalewy, zanurz w niej szynkę. Upewnij się, że jest całkowicie pokryta zalewą.
6. Szynkę zalewaj przez minimum 5 dni, a najlepiej przez cały tydzień.
7. Po zakończeniu peklowania, szynka jest gotowa do dalszej obróbki - wędzenia, pieczenia lub gotowania.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Zalewa peklująca do szynek
Ta zalewa peklująca doskonale nadaje się do szynek. Nadaje mięsu wyjątkowego smaku i aromatu, jednocześnie zapewniając jego idealną konsystencję.
W dużym garnku zagotuj wodę.
2. Dodaj sól, cukier i sól do peklowania. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.
3. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, tymianek i rozmaryn. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
4. Wyłącz płytę grzewczą i pozostaw zalewę do ostygnięcia.
5. Po ostygnięciu zalewy, zanurz w niej szynkę. Upewnij się, że jest całkowicie pokryta zalewą.
6. Szynkę zalewaj przez minimum 5 dni, a najlepiej przez cały tydzień.
7. Po zakończeniu peklowania, szynka jest gotowa do dalszej obróbki - wędzenia, pieczenia lub gotowania.
Jak powstał ten przepis?