REKLAMA

Źródło: jmattisson from Getty Images

Zalewa peklująca do szynek

Ta zalewa peklująca doskonale nadaje się do szynek. Nadaje mięsu wyjątkowego smaku i aromatu, jednocześnie zapewniając jego idealną konsystencję.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 kg sól Dodano do
  • 12 kg cukier Dodano do
  • 50 g sól do peklowania Dodano do
  • 1 l woda Dodano do
  • 3 Sztuka liście laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 1 sztuka Główka czosnku Dodano do
  • 1 Łyżka Tymianek Dodano do
  • 1 Łyżka Rozmaryn Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę.

2. Krok

2. Dodaj sól, cukier i sól do peklowania. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.

3. Krok

3. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, tymianek i rozmaryn. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

4. Krok

4. Wyłącz płytę grzewczą i pozostaw zalewę do ostygnięcia.

REKLAMA
5. Krok

5. Po ostygnięciu zalewy, zanurz w niej szynkę. Upewnij się, że jest całkowicie pokryta zalewą.

6. Krok

6. Szynkę zalewaj przez minimum 5 dni, a najlepiej przez cały tydzień.

7. Krok

7. Po zakończeniu peklowania, szynka jest gotowa do dalszej obróbki - wędzenia, pieczenia lub gotowania.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Zalewa peklująca do szynek

Ta zalewa peklująca doskonale nadaje się do szynek. Nadaje mięsu wyjątkowego smaku i aromatu, jednocześnie zapewniając jego idealną konsystencję.

150
Protokół
1
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

W dużym garnku zagotuj wodę.

2. Krok

2. Dodaj sól, cukier i sól do peklowania. Mieszaj, aż składniki się rozpuszczą.

3. Krok

3. Do garnka dodaj liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, tymianek i rozmaryn. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

4. Krok

4. Wyłącz płytę grzewczą i pozostaw zalewę do ostygnięcia.

5. Krok

5. Po ostygnięciu zalewy, zanurz w niej szynkę. Upewnij się, że jest całkowicie pokryta zalewą.

6. Krok

6. Szynkę zalewaj przez minimum 5 dni, a najlepiej przez cały tydzień.

7. Krok

7. Po zakończeniu peklowania, szynka jest gotowa do dalszej obróbki - wędzenia, pieczenia lub gotowania.

Składniki
1 kg
sól
12 kg
cukier
50 g
sól do peklowania
1 l
woda
3 Sztuka
liście laurowe
5 ziarna
ziela angielskiego
1 sztuka
Główka czosnku
1 Łyżka
Tymianek
1 Łyżka
Rozmaryn