REKLAMA

Źródło: Pixabay

Wietnamskie Sajgonki

Sajgonki, znane również jako wietnamskie rolki primavera, to dysh kuchni azjatyckiej składający się z różnych warzyw i mięsa zawiniętego w ryżowy papier i smażonego do uzyskania złotego koloru. Są idealne jako przekąska lub przystawka.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g piersi z kurczaka Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 Czerwony papryka Dodano do
  • 100 g kapusty pekińskiej Dodano do
  • 1 por Dodano do
  • 1 łyżeczka imbiru Dodano do
  • 4 łyżki sosu sojowego Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 12 płatków do sajgonek Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Umieść piersi z kurczaka w garnku z wodą i gotuj przez około 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na cienkie paski.

2. Krok

Pokrój warzywa na cienkie plasterek. Podgrzewaj patelnię z olejem, dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka sekund, dodaj kurczaka i smaż przez minutę.

3. Krok

Dodaj pokrojone warzywa, smaż kilka minut, dodaj sos sojowy, wymieszaj i odstaw na bok.

4. Krok

Połóż płatki na płaskiej powierzchni, dodaj łyżkę farszu. Zwiń boki do środka tak, aby zrobić pakunek a potem zwiń do końca.

5. Krok

W garnku rozgrzej olej, a następnie smaż sajgonki na złoty kolor.

6. Krok

Wyjmij i odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj sajgonki gorące, najlepiej ze słodko-kwaśnym sosem do maczania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy