Źródło: Pixabay
Wietnamskie Sajgonki
Sajgonki, znane również jako wietnamskie rolki primavera, to dysh kuchni azjatyckiej składający się z różnych warzyw i mięsa zawiniętego w ryżowy papier i smażonego do uzyskania złotego koloru. Są idealne jako przekąska lub przystawka.
Składniki
- 250 g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 Czerwony papryka
- 100 g kapusty pekińskiej
- 1 por
- 1 łyżeczka imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 12 płatków do sajgonek
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieść piersi z kurczaka w garnku z wodą i gotuj przez około 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na cienkie paski.
Pokrój warzywa na cienkie plasterek. Podgrzewaj patelnię z olejem, dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka sekund, dodaj kurczaka i smaż przez minutę.
Dodaj pokrojone warzywa, smaż kilka minut, dodaj sos sojowy, wymieszaj i odstaw na bok.
Połóż płatki na płaskiej powierzchni, dodaj łyżkę farszu. Zwiń boki do środka tak, aby zrobić pakunek a potem zwiń do końca.
W garnku rozgrzej olej, a następnie smaż sajgonki na złoty kolor.
Wyjmij i odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj sajgonki gorące, najlepiej ze słodko-kwaśnym sosem do maczania.