REKLAMA

Źródło: Pixabay

Wietnamskie Sajgonki

Sajgonki, znane również jako wietnamskie rolki primavera, to dysh kuchni azjatyckiej składający się z różnych warzyw i mięsa zawiniętego w ryżowy papier i smażonego do uzyskania złotego koloru. Są idealne jako przekąska lub przystawka.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g piersi z kurczaka Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 Czerwony papryka Dodano do
  • 100 g kapusty pekińskiej Dodano do
  • 1 por Dodano do
  • 1 łyżeczka imbiru Dodano do
  • 4 łyżki sosu sojowego Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 12 płatków do sajgonek Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Umieść piersi z kurczaka w garnku z wodą i gotuj przez około 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na cienkie paski.

2. Krok

Pokrój warzywa na cienkie plasterek. Podgrzewaj patelnię z olejem, dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka sekund, dodaj kurczaka i smaż przez minutę.

3. Krok

Dodaj pokrojone warzywa, smaż kilka minut, dodaj sos sojowy, wymieszaj i odstaw na bok.

4. Krok

Połóż płatki na płaskiej powierzchni, dodaj łyżkę farszu. Zwiń boki do środka tak, aby zrobić pakunek a potem zwiń do końca.

5. Krok

W garnku rozgrzej olej, a następnie smaż sajgonki na złoty kolor.

6. Krok

Wyjmij i odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj sajgonki gorące, najlepiej ze słodko-kwaśnym sosem do maczania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy