REKLAMA

Źródło: Pixabay

Wietnamskie Sajgonki

Sajgonki, znane również jako wietnamskie rolki primavera, to dysh kuchni azjatyckiej składający się z różnych warzyw i mięsa zawiniętego w ryżowy papier i smażonego do uzyskania złotego koloru. Są idealne jako przekąska lub przystawka.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 250 g piersi z kurczaka Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 1 Czerwony papryka Dodano do
  • 100 g kapusty pekińskiej Dodano do
  • 1 por Dodano do
  • 1 łyżeczka imbiru Dodano do
  • 4 łyżki sosu sojowego Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 12 płatków do sajgonek Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Umieść piersi z kurczaka w garnku z wodą i gotuj przez około 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na cienkie paski.

2. Krok

Pokrój warzywa na cienkie plasterek. Podgrzewaj patelnię z olejem, dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka sekund, dodaj kurczaka i smaż przez minutę.

3. Krok

Dodaj pokrojone warzywa, smaż kilka minut, dodaj sos sojowy, wymieszaj i odstaw na bok.

4. Krok

Połóż płatki na płaskiej powierzchni, dodaj łyżkę farszu. Zwiń boki do środka tak, aby zrobić pakunek a potem zwiń do końca.

REKLAMA
5. Krok

W garnku rozgrzej olej, a następnie smaż sajgonki na złoty kolor.

6. Krok

Wyjmij i odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj sajgonki gorące, najlepiej ze słodko-kwaśnym sosem do maczania.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Dash

Wietnamskie Sajgonki

Sajgonki, znane również jako wietnamskie rolki primavera, to dysh kuchni azjatyckiej składający się z różnych warzyw i mięsa zawiniętego w ryżowy papier i smażonego do uzyskania złotego koloru. Są idealne jako przekąska lub przystawka.

60
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Umieść piersi z kurczaka w garnku z wodą i gotuj przez około 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na cienkie paski.

2. Krok

Pokrój warzywa na cienkie plasterek. Podgrzewaj patelnię z olejem, dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka sekund, dodaj kurczaka i smaż przez minutę.

3. Krok

Dodaj pokrojone warzywa, smaż kilka minut, dodaj sos sojowy, wymieszaj i odstaw na bok.

4. Krok

Połóż płatki na płaskiej powierzchni, dodaj łyżkę farszu. Zwiń boki do środka tak, aby zrobić pakunek a potem zwiń do końca.

5. Krok

W garnku rozgrzej olej, a następnie smaż sajgonki na złoty kolor.

6. Krok

Wyjmij i odsącz na ręcznikach papierowych. Podawaj sajgonki gorące, najlepiej ze słodko-kwaśnym sosem do maczania.

Składniki
250 g
piersi z kurczaka
2
marchewki
1 Czerwony
papryka
100 g
kapusty pekińskiej
1
por
1 łyżeczka
imbiru
4 łyżki
sosu sojowego
2 łyżki
oleju
12 płatków
do sajgonek
Olej do smażenia