:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/KPYzQ95eptKd8yPe_1dt/2de7ca1ca25daf413cb90a1ea300f5.jpeg)
Źródło: Freepik
Tradycyjna knysza
Knysza to popularne danie kuchni ukraińskiej i polskiej. Jest to rodzaj placka z farszem mięsnym lub warzywnym, który zwyczaj podawany jest na gorąco z dodatkiem śmietany lub kefiru.
Składniki
- 1 jajko
- 1 łyżeczki soli
- 200 gramy mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- śmietana lub kefir do podania
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i sól. Wlej mleko i wodę dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.
Mięso posól i popieprz, a następnie zmiel w maszynce.
Cebulę posiekaj na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju roślinnym, aż stanie się miękka.
Dodaj mię i smaż na złoty kolor.
5.Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby farsz nieco wystygł.
Podgrzej patelnię, wylej na nią łyżkę ciasta i smaż z obu stron.
Nałóż na placki farsz i zwiń w półksiężyc.
Powtarzaj aż do wyczerpania składników.
Podawaj na gorąco ze śmietaną lub kefirem.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Tradycyjna knysza
Knysza to popularne danie kuchni ukraińskiej i polskiej. Jest to rodzaj placka z farszem mięsnym lub warzywnym, który zwyczaj podawany jest na gorąco z dodatkiem śmietany lub kefiru.
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i sól. Wlej mleko i wodę dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.
Mięso posól i popieprz, a następnie zmiel w maszynce.
Cebulę posiekaj na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju roślinnym, aż stanie się miękka.
Dodaj mię i smaż na złoty kolor.
5.Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby farsz nieco wystygł.
Podgrzej patelnię, wylej na nią łyżkę ciasta i smaż z obu stron.
Nałóż na placki farsz i zwiń w półksiężyc.
Powtarzaj aż do wyczerpania składników.
Podawaj na gorąco ze śmietaną lub kefirem.
Jak powstał ten przepis?