REKLAMA
Źródło: Freepik
Tradycyjna knysza
Knysza to popularne danie kuchni ukraińskiej i polskiej. Jest to rodzaj placka z farszem mięsnym lub warzywnym, który zwyczaj podawany jest na gorąco z dodatkiem śmietany lub kefiru.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 jajko
- 1 łyżeczki soli
- 200 gramy mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
- śmietana lub kefir do podania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i sól. Wlej mleko i wodę dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.
2. Krok
Mięso posól i popieprz, a następnie zmiel w maszynce.
3. Krok
Cebulę posiekaj na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju roślinnym, aż stanie się miękka.
4. Krok
Dodaj mię i smaż na złoty kolor.
5. Krok
5.Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby farsz nieco wystygł.
6. Krok
Podgrzej patelnię, wylej na nią łyżkę ciasta i smaż z obu stron.
7. Krok
Nałóż na placki farsz i zwiń w półksiężyc.
8. Krok
Powtarzaj aż do wyczerpania składników.
9. Krok
Podawaj na gorąco ze śmietaną lub kefirem.