REKLAMA

Źródło: Freepik

Tradycyjna knysza

Knysza to popularne danie kuchni ukraińskiej i polskiej. Jest to rodzaj placka z farszem mięsnym lub warzywnym, który zwyczaj podawany jest na gorąco z dodatkiem śmietany lub kefiru.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczki soli Dodano do
  • 200 gramy mielonego mięsa Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • śmietana lub kefir do podania Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i sól. Wlej mleko i wodę dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.

2. Krok

Mięso posól i popieprz, a następnie zmiel w maszynce.

3. Krok

Cebulę posiekaj na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju roślinnym, aż stanie się miękka.

4. Krok

Dodaj mię i smaż na złoty kolor.

REKLAMA
5. Krok

5.Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby farsz nieco wystygł.

6. Krok

Podgrzej patelnię, wylej na nią łyżkę ciasta i smaż z obu stron.

7. Krok

Nałóż na placki farsz i zwiń w półksiężyc.

8. Krok

Powtarzaj aż do wyczerpania składników.

REKLAMA
9. Krok

Podawaj na gorąco ze śmietaną lub kefirem.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Dash

Tradycyjna knysza

Knysza to popularne danie kuchni ukraińskiej i polskiej. Jest to rodzaj placka z farszem mięsnym lub warzywnym, który zwyczaj podawany jest na gorąco z dodatkiem śmietany lub kefiru.

60
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i sól. Wlej mleko i wodę dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.

2. Krok

Mięso posól i popieprz, a następnie zmiel w maszynce.

3. Krok

Cebulę posiekaj na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju roślinnym, aż stanie się miękka.

4. Krok

Dodaj mię i smaż na złoty kolor.

5. Krok

5.Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby farsz nieco wystygł.

6. Krok

Podgrzej patelnię, wylej na nią łyżkę ciasta i smaż z obu stron.

7. Krok

Nałóż na placki farsz i zwiń w półksiężyc.

8. Krok

Powtarzaj aż do wyczerpania składników.

9. Krok

Podawaj na gorąco ze śmietaną lub kefirem.

Składniki
1
jajko
1 łyżeczki
soli
200 gramy
mielonego mięsa
1
cebula
2 łyżki
oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
śmietana lub kefir do podania