REKLAMA

Źródło: Freepik

Tradycyjna knysza

Knysza to popularne danie kuchni ukraińskiej i polskiej. Jest to rodzaj placka z farszem mięsnym lub warzywnym, który zwyczaj podawany jest na gorąco z dodatkiem śmietany lub kefiru.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczki soli Dodano do
  • 200 gramy mielonego mięsa Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • śmietana lub kefir do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i sól. Wlej mleko i wodę dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję.

2. Krok

Mięso posól i popieprz, a następnie zmiel w maszynce.

3. Krok

Cebulę posiekaj na małe kawałki i podsmaż na patelni na oleju roślinnym, aż stanie się miękka.

4. Krok

Dodaj mię i smaż na złoty kolor.

5. Krok

5.Zdejmij patelnię z ognia i odstaw, aby farsz nieco wystygł.

6. Krok

Podgrzej patelnię, wylej na nią łyżkę ciasta i smaż z obu stron.

7. Krok

Nałóż na placki farsz i zwiń w półksiężyc.

8. Krok

Powtarzaj aż do wyczerpania składników.

9. Krok

Podawaj na gorąco ze śmietaną lub kefirem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy