Źródło: FB: Varenie je radosť
Szpikulec wieprzowy
Smaczne i soczyste szpikulce wieprzowe to nieodparta specjalność, którą pokocha każdy miłośnik grillowania. Ten przepis na szpikulce wieprzowe jest prosty i niewymagający.
Składniki
Marinada
- 3 goździki Czosnek
- 2 łyżki Sojowy sos
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżka pieprz czarny mielony
- 1 łyżka sól morska
Przyprawy
- 800 g wieprzowina
- 2 szt Papryki
- 2 szt The Onion
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początek przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, oliwę z oliwek, mielony czarny pieprz i sól. Wszystko dobrze mieszamy.
Kroimy mięso wieprzowe i wkładamy do marynaty. Pozostawiamy mięso w marynacie na co najmniej 30 minut, ale idealnie przez całą noc.
Przygotowujemy warzywa. Paprykę i cebulę kroimy na kawałki, które są mniej więcej tej samej wielkości co kawałki mięsa.
Mięso naprzemiennie nabijamy na szpikulce z papryką i cebulą.
Szpikulec pieczemy na średnio rozgrzanym grillu z każdej strony około 5-7 minut, aż do momentu, gdy mięso jest upieczone według własnego smaku.