Źródło: suriya007 via iStockPhotos
Sznycel wiejski w stylu babci
Przepis ten dostałam od mojej ukochanej babci, która jako znakomita kucharka zawsze przygotowywała magiczne dania w swojej małej kuchni. Mocne smaki i chrupiąca panierka BauernSchnitzel sprawiają, że to danie jest moim absolutnym faworytem. A najlepsze w nim jest to, że jest tak łatwe w przygotowaniu, że odniesie pełny sukces również w Twojej kuchni.
Składniki
- 4 Sznycel wieprzowy
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 100 g Bułka tarta
- 100 g mąka samozbrylająca
- 200 g Grzyby
- 1 duży cebula
- 200 g bekon
- 4 ziemniaki
- 100 ml Krem
- 2 Łyżka Olej rzepakowy do smażenia
- 1 Konfederacja Pietruszka
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować sznycel wiejski, zacznij od rozbicia sznycli. Upewnij się, że są równomiernie cienkie, aby zapewnić równomierny czas gotowania. Dopraw sznycle solą i pieprzem.
Ubij jajko w misce i przygotuj drugą miskę z bułką tartą. Zanurz kotlety najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Upewnij się, że kotlety są całkowicie pokryte bułką tartą.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć sznycle na złoty kolor. Zwykle zajmuje to około 4 minut z każdej strony. Utrzymuj ogień na średnim poziomie, aby uniknąć przypalenia.
Podczas gdy sznycle się smażą, pokrój ziemniaki, cebulę, pieczarki i boczek w drobną kostkę. Podsmaż je razem na innej patelni, aż staną się chrupiące. Następnie dodaj śmietanę i gotuj mieszaninę na wolnym ogniu, aż uzyska kremową konsystencję.
Na koniec ułożyć eskalopki na talerzach, posmarować boczkiem, pieczarkami i śmietaną i udekorować natką pietruszki.
Co najważniejsze, ciesz się swoim Bauernschnitzel z uśmiechem i dziel się nim z ludźmi, których kochasz!