REKLAMA

Źródło: Pixabay: PublicDomainPictures

Świąteczna pieczeń z indyka

Ten przepis na pysznego i soczystego pieczonego indyka stał się zdecydowanym faworytem moich świątecznych uroczystości. Robiłam go już kilka razy i nigdy nie zawiódł. Pieczeń okazuje się idealnie delikatna i soczysta, a połączenie przypraw nadaje jej cudownie świąteczny smak.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 duży Pierś z indyka Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • 1 pomarańczowy Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 mały Pęczek tymianku Dodano do
  • 1 mały Pęczek rozmarynu Dodano do
  • 3 ząbek czosnku Dodano do
  • 500 ml rosół z kurczaka Dodano do
  • 200 ml białe wino Dodano do
  • 3 Łyżka oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 Łyżka Miód Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

1.Aby przygotować świąteczną pieczeń z indyka, zacznij od doprawienia piersi indyka solą i pieprzem. Polecam doprawić ją obficie, aby smak dobrze się przeniknął.

2. Krok

Obierz i grubo posiekaj pomarańczę i cebulę oraz posiekaj czosnek. Rozłóż je razem z ziołami na skórze piersi z indyka. Zauważyłem, że ta mieszanka nadaje piersi indyka przyjemny smak.

3. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i usmaż pierś z indyka na całej powierzchni. Ważne jest, aby patelnia była dość gorąca, aby skóra stała się ładna i chrupiąca.

4. Krok

Umieść usmażoną pierś z indyka w brytfannie i zalej wywarem z kurczaka oraz białym winem. Skropić miodem. Zaufaj mi, miód nadaje pieczeni cudowną słodycz i sprawia, że skórka jest wyjątkowo chrupiąca.

REKLAMA
5. Krok

Umieść pieczeń w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez około 2 godziny, regularnie polewając ją sokami. Ciągłe polewanie sprawi, że pieczeń będzie soczysta i smaczna. Podawaj świąteczną pieczeń z indyka w okresie świątecznym.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Gretarezepte

Świąteczna pieczeń z indyka

Ten przepis na pysznego i soczystego pieczonego indyka stał się zdecydowanym faworytem moich świątecznych uroczystości. Robiłam go już kilka razy i nigdy nie zawiódł. Pieczeń okazuje się idealnie delikatna i soczysta, a połączenie przypraw nadaje jej cudownie świąteczny smak.

150
Protokół
6
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

1.Aby przygotować świąteczną pieczeń z indyka, zacznij od doprawienia piersi indyka solą i pieprzem. Polecam doprawić ją obficie, aby smak dobrze się przeniknął.

2. Krok

Obierz i grubo posiekaj pomarańczę i cebulę oraz posiekaj czosnek. Rozłóż je razem z ziołami na skórze piersi z indyka. Zauważyłem, że ta mieszanka nadaje piersi indyka przyjemny smak.

3. Krok

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i usmaż pierś z indyka na całej powierzchni. Ważne jest, aby patelnia była dość gorąca, aby skóra stała się ładna i chrupiąca.

4. Krok

Umieść usmażoną pierś z indyka w brytfannie i zalej wywarem z kurczaka oraz białym winem. Skropić miodem. Zaufaj mi, miód nadaje pieczeni cudowną słodycz i sprawia, że skórka jest wyjątkowo chrupiąca.

5. Krok

Umieść pieczeń w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz przez około 2 godziny, regularnie polewając ją sokami. Ciągłe polewanie sprawi, że pieczeń będzie soczysta i smaczna. Podawaj świąteczną pieczeń z indyka w okresie świątecznym.

Składniki
1 duży
Pierś z indyka
sól i pieprz
1
pomarańczowy
1
cebula
1 mały
Pęczek tymianku
1 mały
Pęczek rozmarynu
3
ząbek czosnku
500 ml
rosół z kurczaka
200 ml
białe wino
3 Łyżka
oliwa z oliwek
2 Łyżka
Miód