:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/lnk8DKmqcAKu1nj5Jg1C/975a4a86962af8710e2c8baf83e06d.jpeg)
Źródło: Sophie Janotta von Pixabay
Sos serowy do ravioli - przepis
To mój ulubiony sos serowo-śmietanowy, który robię od lat. To pyszny sos o łagodnym, pysznym smaku, idealny nie tylko do ravioli, ale także do makaronu, mięsa lub jako dip do warzyw.
Składniki
- 1 Tablespoon masło
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 150 g Tarty ser (dobrze sprawdza się cheddar lub gouda)
- 250 ml bita śmietana
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 1 Łyżeczka sok z cytryny
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Roztop masło na patelni na średnim ogniu. Ostrożnie kontroluj temperaturę, ponieważ masło może się przypalić, jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, co może nadać sosowi niepożądany smak.
Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na patelni do miękkości. Często mieszaj, aby zapobiec przywieraniu do patelni. Teraz dodaj śmietanę i lekko zwiększ ogień, aż śmietana zacznie wrzeć. Następnie ponownie zmniejszyć ogień - tak, aby śmietana nie zagotowała się zbyt mocno.
Następnie dodać starty ser i stale mieszać, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić sos solą i pieprzem i dodać sok z cytryny. Sok z cytryny nieco rozjaśni smak sosu. Pozostawić sos na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Sos serowo-śmietanowy można podawać od razu z gorącymi ravioli.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Sos serowy do ravioli - przepis
To mój ulubiony sos serowo-śmietanowy, który robię od lat. To pyszny sos o łagodnym, pysznym smaku, idealny nie tylko do ravioli, ale także do makaronu, mięsa lub jako dip do warzyw.
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Roztop masło na patelni na średnim ogniu. Ostrożnie kontroluj temperaturę, ponieważ masło może się przypalić, jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, co może nadać sosowi niepożądany smak.
Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na patelni do miękkości. Często mieszaj, aby zapobiec przywieraniu do patelni. Teraz dodaj śmietanę i lekko zwiększ ogień, aż śmietana zacznie wrzeć. Następnie ponownie zmniejszyć ogień - tak, aby śmietana nie zagotowała się zbyt mocno.
Następnie dodać starty ser i stale mieszać, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić sos solą i pieprzem i dodać sok z cytryny. Sok z cytryny nieco rozjaśni smak sosu. Pozostawić sos na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Sos serowo-śmietanowy można podawać od razu z gorącymi ravioli.
Jak powstał ten przepis?