REKLAMA

Źródło: Sophie Janotta von Pixabay

Sos serowy do ravioli - przepis

To mój ulubiony sos serowo-śmietanowy, który robię od lat. To pyszny sos o łagodnym, pysznym smaku, idealny nie tylko do ravioli, ale także do makaronu, mięsa lub jako dip do warzyw.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Tablespoon masło Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 150 g Tarty ser (dobrze sprawdza się cheddar lub gouda) Dodano do
  • 250 ml bita śmietana Dodano do
  • Sól i czarny pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżeczka sok z cytryny Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

2. Krok

Roztop masło na patelni na średnim ogniu. Ostrożnie kontroluj temperaturę, ponieważ masło może się przypalić, jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, co może nadać sosowi niepożądany smak.

3. Krok

Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na patelni do miękkości. Często mieszaj, aby zapobiec przywieraniu do patelni. Teraz dodaj śmietanę i lekko zwiększ ogień, aż śmietana zacznie wrzeć. Następnie ponownie zmniejszyć ogień - tak, aby śmietana nie zagotowała się zbyt mocno.

4. Krok

Następnie dodać starty ser i stale mieszać, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić sos solą i pieprzem i dodać sok z cytryny. Sok z cytryny nieco rozjaśni smak sosu. Pozostawić sos na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Sos serowo-śmietanowy można podawać od razu z gorącymi ravioli.

REKLAMA

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Martina_Grechova

Sos serowy do ravioli - przepis

To mój ulubiony sos serowo-śmietanowy, który robię od lat. To pyszny sos o łagodnym, pysznym smaku, idealny nie tylko do ravioli, ale także do makaronu, mięsa lub jako dip do warzyw.

20
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

2. Krok

Roztop masło na patelni na średnim ogniu. Ostrożnie kontroluj temperaturę, ponieważ masło może się przypalić, jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, co może nadać sosowi niepożądany smak.

3. Krok

Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na patelni do miękkości. Często mieszaj, aby zapobiec przywieraniu do patelni. Teraz dodaj śmietanę i lekko zwiększ ogień, aż śmietana zacznie wrzeć. Następnie ponownie zmniejszyć ogień - tak, aby śmietana nie zagotowała się zbyt mocno.

4. Krok

Następnie dodać starty ser i stale mieszać, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić sos solą i pieprzem i dodać sok z cytryny. Sok z cytryny nieco rozjaśni smak sosu. Pozostawić sos na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Sos serowo-śmietanowy można podawać od razu z gorącymi ravioli.

Składniki
1 Tablespoon
masło
1
cebula
2
ząbek czosnku
150 g
Tarty ser (dobrze sprawdza się cheddar lub gouda)
250 ml
bita śmietana
Sól i czarny pieprz do smaku
1 Łyżeczka
sok z cytryny