REKLAMA

Źródło: Sophie Janotta von Pixabay

Sos serowy do ravioli - przepis

To mój ulubiony sos serowo-śmietanowy, który robię od lat. To pyszny sos o łagodnym, pysznym smaku, idealny nie tylko do ravioli, ale także do makaronu, mięsa lub jako dip do warzyw.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 Tablespoon masło Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 150 g Tarty ser (dobrze sprawdza się cheddar lub gouda) Dodano do
  • 250 ml bita śmietana Dodano do
  • Sól i czarny pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżeczka sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

2. Krok

Roztop masło na patelni na średnim ogniu. Ostrożnie kontroluj temperaturę, ponieważ masło może się przypalić, jeśli temperatura będzie zbyt wysoka, co może nadać sosowi niepożądany smak.

3. Krok

Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na patelni do miękkości. Często mieszaj, aby zapobiec przywieraniu do patelni. Teraz dodaj śmietanę i lekko zwiększ ogień, aż śmietana zacznie wrzeć. Następnie ponownie zmniejszyć ogień - tak, aby śmietana nie zagotowała się zbyt mocno.

4. Krok

Następnie dodać starty ser i stale mieszać, aż ser całkowicie się rozpuści. Doprawić sos solą i pieprzem i dodać sok z cytryny. Sok z cytryny nieco rozjaśni smak sosu. Pozostawić sos na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Sos serowo-śmietanowy można podawać od razu z gorącymi ravioli.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy