REKLAMA
Źródło: elenahramovaphotos from Canva
Sos grzybowy z kurczakiem
Przepis na kremowy sos grzybowy z duszonym kurczakiem.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 600 g filet z kurczaka
- 250 g Suszone grzyby
- 2 cebule
- 3 goździki Czosnek
- 3 łyżka stołowa Mąka
- 1 l Rosół z kurczaka
- Olej do opiekania
- Sól i mielony czarny pieprz
- Papryka do przyprawienia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni usmażyć mięso na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dobrze doprawić.
2. Krok
Namocz suszone grzyby we wrzącej wodzie i pozostaw na około 30 minut.
3. Krok
Oczyść i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Dodaj je do mięsa i podsmaż wszystko razem.
4. Krok
Posyp mąką mięso i cebulę, wymieszaj i smaż razem przez chwilę.
5. Krok
Odcedź przygotowane wcześniej grzyby (ale nie wylewaj wody!) i dodaj je do mięsa. Podsmaż wszystko razem przez chwilę.
6. Krok
Na koniec wlej bulion i wodę grzybową na patelnię. Wszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godzinę. Sos powinien stopniowo gęstnieć.
7. Krok
Gotowy sos podawać z ryżem lub kluskami.