REKLAMA

Sos curry

Sos curry to tradycyjny indyjski sos pełen aromatów i smaków. Najlepiej smakuje z kurczakiem lub warzywami i podawany z ryżem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kawałek czerwona papryka Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • 2 kawałek jajko Dodano do
  • 2 kawałek liście laurowe Dodano do
  • 4 łyżki Przyprawy curry Dodano do
  • 12 łyżeczka Mielony czarny pieprz Dodano do
  • 1 łyżeczka Kurkuma Dodano do
  • 400 ml Mleko kokosowe Dodano do
  • 2 Łyżka oleje Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Oczyść i drobno posiekaj cebulę, paprykę i czosnek.

2. Krok

Rozgrzej olej na patelni i dodaj posiekaną cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć przez 5 minut do miękkości.

3. Krok

Następnie dodaj przyprawy curry, mielony czarny pieprz, kurkumę i liście laurowe. Gotować jeszcze przez 2 minuty.

4. Krok

Na koniec dodaj do sosu 400 ml mleka kokosowego, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.

5. Krok

Gotowy sos curry wymieszać i doprawić solą. Smakuje wyśmienicie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy