REKLAMA
Sos curry
Sos curry to tradycyjny indyjski sos pełen aromatów i smaków. Najlepiej smakuje z kurczakiem lub warzywami i podawany z ryżem.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kawałek czerwona papryka
- 1 kawałek The Onion
- 2 kawałek jajko
- 2 kawałek liście laurowe
- 4 łyżki Przyprawy curry
- 1⁄2 łyżeczka Mielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka Kurkuma
- 400 ml Mleko kokosowe
- 2 Łyżka oleje
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Oczyść i drobno posiekaj cebulę, paprykę i czosnek.
2. Krok
Rozgrzej olej na patelni i dodaj posiekaną cebulę, paprykę i czosnek. Smażyć przez 5 minut do miękkości.
3. Krok
Następnie dodaj przyprawy curry, mielony czarny pieprz, kurkumę i liście laurowe. Gotować jeszcze przez 2 minuty.
4. Krok
Na koniec dodaj do sosu 400 ml mleka kokosowego, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
5. Krok
Gotowy sos curry wymieszać i doprawić solą. Smakuje wyśmienicie.