REKLAMA

Smalec z mięsem

Smalec z mięsem to tradycyjna polska przekąska, idealna do chleba angielskiego lub jako dodatek do pierogów. Smalec przyrządzony według niniejszego przepisu jest aromatyczny, mięsny i świetnie komponuje się z kiszoną kapustą czy ogórkami kiszonymi.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg słoniny Dodano do
  • 300 g skórek ze słoniny Dodano do
  • 350 g mięsa wieprzowego (np. łopatka) Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 6 ząbków czosnku Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Mięso pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sól oraz pieprz.

2. Krok

W dużej patelni rozpuść skórki ze słoniny.

3. Krok

Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu do momentu, aż puści sok.

4. Krok

Następnie zredukuj ogień do minimum i gotuj, aż sok całkowicie odparuje.

5. Krok

Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i smaż, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.

6. Krok

Całość przekładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny aż smalec się wytopi.

7. Krok

Smalec przecedzamy przez sitko, mięso wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na bok, smalec odstawiamy do ostygnięcia.

8. Krok

Gdy smalec ostygnie, przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, dodajemy do niego mięso i dokładnie mieszamy.

9. Krok

Przygotowany w ten sposób smalec z mięsem przelewamy do słoików i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy