Smalec z mięsem
Smalec z mięsem to tradycyjna polska przekąska, idealna do chleba angielskiego lub jako dodatek do pierogów. Smalec przyrządzony według niniejszego przepisu jest aromatyczny, mięsny i świetnie komponuje się z kiszoną kapustą czy ogórkami kiszonymi.
Składniki
- 1 kg słoniny
- 300 g skórek ze słoniny
- 350 g mięsa wieprzowego (np. łopatka)
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 2 listy laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sól oraz pieprz.
W dużej patelni rozpuść skórki ze słoniny.
Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu do momentu, aż puści sok.
Następnie zredukuj ogień do minimum i gotuj, aż sok całkowicie odparuje.
Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i smaż, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.
Całość przekładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny aż smalec się wytopi.
Smalec przecedzamy przez sitko, mięso wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na bok, smalec odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy smalec ostygnie, przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, dodajemy do niego mięso i dokładnie mieszamy.
Przygotowany w ten sposób smalec z mięsem przelewamy do słoików i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.