REKLAMA

Smalec z mięsem

Smalec z mięsem to tradycyjna polska przekąska, idealna do chleba angielskiego lub jako dodatek do pierogów. Smalec przyrządzony według niniejszego przepisu jest aromatyczny, mięsny i świetnie komponuje się z kiszoną kapustą czy ogórkami kiszonymi.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg słoniny Dodano do
  • 300 g skórek ze słoniny Dodano do
  • 350 g mięsa wieprzowego (np. łopatka) Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 6 ząbków czosnku Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Mięso pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sól oraz pieprz.

2. Krok

W dużej patelni rozpuść skórki ze słoniny.

3. Krok

Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu do momentu, aż puści sok.

4. Krok

Następnie zredukuj ogień do minimum i gotuj, aż sok całkowicie odparuje.

REKLAMA
5. Krok

Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i smaż, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.

6. Krok

Całość przekładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny aż smalec się wytopi.

7. Krok

Smalec przecedzamy przez sitko, mięso wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na bok, smalec odstawiamy do ostygnięcia.

8. Krok

Gdy smalec ostygnie, przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, dodajemy do niego mięso i dokładnie mieszamy.

REKLAMA
9. Krok

Przygotowany w ten sposób smalec z mięsem przelewamy do słoików i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Dash

Smalec z mięsem

Smalec z mięsem to tradycyjna polska przekąska, idealna do chleba angielskiego lub jako dodatek do pierogów. Smalec przyrządzony według niniejszego przepisu jest aromatyczny, mięsny i świetnie komponuje się z kiszoną kapustą czy ogórkami kiszonymi.

90
Protokół
10
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Mięso pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sól oraz pieprz.

2. Krok

W dużej patelni rozpuść skórki ze słoniny.

3. Krok

Dodaj mięso i smaż na średnim ogniu do momentu, aż puści sok.

4. Krok

Następnie zredukuj ogień do minimum i gotuj, aż sok całkowicie odparuje.

5. Krok

Cebulę pokrój w kostkę, dodaj do mięsa i smaż, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.

6. Krok

Całość przekładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny aż smalec się wytopi.

7. Krok

Smalec przecedzamy przez sitko, mięso wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na bok, smalec odstawiamy do ostygnięcia.

8. Krok

Gdy smalec ostygnie, przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, dodajemy do niego mięso i dokładnie mieszamy.

9. Krok

Przygotowany w ten sposób smalec z mięsem przelewamy do słoików i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin, aby składniki dobrze się przegryzły.

Składniki
1 kg
słoniny
300 g
skórek ze słoniny
350 g
mięsa wieprzowego (np. łopatka)
2
cebule
6 ząbków
czosnku
2 listy
laurowe
5 ziarna
ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz do smaku