REKLAMA
Schab pieczony w plastrach
Schab pieczony w plastrach to smaczna i prosta w przygotowaniu propozycja na obiad. Mimo że jest to danie o prostym smaku, jeżeli dobrze je przyrządzisz, zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 kg schabu bez kości
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masla
- 1 szkło bulionu
- 2 listy laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Oczyszczony schab pocieramy solą, pieprzem i startym czosnkiem.
2. Krok
Na rozgrzanym oleju smażymy mięso z każdej strony na złoty kolor.
3. Krok
Następnie dodajemy masło, liście laurowe, ziele angielskie oraz bulion. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie odkrywamy, aby płyn mógł odparować i mięso zrobiło się rumiane.
4. Krok
Schab kroimy na plastru, podajemy z sosem, który powstał podczas duszenia. Smacznego!