REKLAMA

Pyszny napój Horchata

Horchata to popularny meksykański napój, który ma swoje korzenie w Hiszpanii. Jest to chłodzący, słodki napój przyrządzany z nasion przezroczystej rośliny o nazwie jungle rice, znanego również w Hiszpanii jako 'horchata de chufa'. W wersji meksykańskiej napój jest zwykle przyrządzany z ryżu. Jest to idealna propozycja na gorące dni. Przepis na 8 porcji.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 szkło białego ryżu długoziarnistego Dodano do
  • 5 szklanek wody Dodano do
  • 1 laska cynamonu Dodano do
  • 1 Łyżka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 1 szkło mléka Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Zmiel ryż na drobno w blenderze.

2. Krok

W dużym dzbanie wymieszaj zmielony ryż, 4 szklanki wody i laskę cynamonu. Mieszaj, aż ryż zanurzy się na dno dzbanka.

3. Krok

Odstaw tę mieszankę na 2 godziny, aby składniki mogły nasiąknąć wodą.

4. Krok

Po dwóch godzinach dodaj do dzbanka cukier, wanilię i mleko. Dokładnie wymieszaj.

5. Krok

Przelej horchatę przez sitko. Pozbądź się okruchów ryżu i laski cynamonu.

6. Krok

Horchatę podawaj z lodem. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy