REKLAMA

Pyszny napój Horchata

Horchata to popularny meksykański napój, który ma swoje korzenie w Hiszpanii. Jest to chłodzący, słodki napój przyrządzany z nasion przezroczystej rośliny o nazwie jungle rice, znanego również w Hiszpanii jako 'horchata de chufa'. W wersji meksykańskiej napój jest zwykle przyrządzany z ryżu. Jest to idealna propozycja na gorące dni. Przepis na 8 porcji.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 szkło białego ryżu długoziarnistego Dodano do
  • 5 szklanek wody Dodano do
  • 1 laska cynamonu Dodano do
  • 1 Łyżka ekstraktu z wanilii Dodano do
  • 1 szkło mléka Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Zmiel ryż na drobno w blenderze.

2. Krok

W dużym dzbanie wymieszaj zmielony ryż, 4 szklanki wody i laskę cynamonu. Mieszaj, aż ryż zanurzy się na dno dzbanka.

3. Krok

Odstaw tę mieszankę na 2 godziny, aby składniki mogły nasiąknąć wodą.

4. Krok

Po dwóch godzinach dodaj do dzbanka cukier, wanilię i mleko. Dokładnie wymieszaj.

REKLAMA
5. Krok

Przelej horchatę przez sitko. Pozbądź się okruchów ryżu i laski cynamonu.

6. Krok

Horchatę podawaj z lodem. Smacznego!

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Dash

Pyszny napój Horchata

Horchata to popularny meksykański napój, który ma swoje korzenie w Hiszpanii. Jest to chłodzący, słodki napój przyrządzany z nasion przezroczystej rośliny o nazwie jungle rice, znanego również w Hiszpanii jako 'horchata de chufa'. W wersji meksykańskiej napój jest zwykle przyrządzany z ryżu. Jest to idealna propozycja na gorące dni. Przepis na 8 porcji.

15
Protokół
8
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Zmiel ryż na drobno w blenderze.

2. Krok

W dużym dzbanie wymieszaj zmielony ryż, 4 szklanki wody i laskę cynamonu. Mieszaj, aż ryż zanurzy się na dno dzbanka.

3. Krok

Odstaw tę mieszankę na 2 godziny, aby składniki mogły nasiąknąć wodą.

4. Krok

Po dwóch godzinach dodaj do dzbanka cukier, wanilię i mleko. Dokładnie wymieszaj.

5. Krok

Przelej horchatę przez sitko. Pozbądź się okruchów ryżu i laski cynamonu.

6. Krok

Horchatę podawaj z lodem. Smacznego!

Składniki
1 szkło
białego ryżu długoziarnistego
5 szklanek
wody
1 laska
cynamonu
1 Łyżka
ekstraktu z wanilii
1 szkło
mléka