Pyszny napój Horchata
Horchata to popularny meksykański napój, który ma swoje korzenie w Hiszpanii. Jest to chłodzący, słodki napój przyrządzany z nasion przezroczystej rośliny o nazwie jungle rice, znanego również w Hiszpanii jako 'horchata de chufa'. W wersji meksykańskiej napój jest zwykle przyrządzany z ryżu. Jest to idealna propozycja na gorące dni. Przepis na 8 porcji.
Składniki
- 1 szkło białego ryżu długoziarnistego
- 5 szklanek wody
- 1 laska cynamonu
- 1 Łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 szkło mléka
Najnowsze ulotki
Procedura
Zmiel ryż na drobno w blenderze.
W dużym dzbanie wymieszaj zmielony ryż, 4 szklanki wody i laskę cynamonu. Mieszaj, aż ryż zanurzy się na dno dzbanka.
Odstaw tę mieszankę na 2 godziny, aby składniki mogły nasiąknąć wodą.
Po dwóch godzinach dodaj do dzbanka cukier, wanilię i mleko. Dokładnie wymieszaj.
Przelej horchatę przez sitko. Pozbądź się okruchów ryżu i laski cynamonu.
Horchatę podawaj z lodem. Smacznego!