Źródło: Ravsky from Getty Images
Pyszne pieczone udka z kurczaka
Gwarantowane najlepsze pieczone udka z kurczaka, które piekłam w niedziele na obiad.
Składniki
- 4 goździki Czosnek
- oliwa z oliwek
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka Papryka mielona
- 1 łyżka Kurkuma
- Rosemary
Najnowsze ulotki
Procedura
Udka z kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć oliwą z oliwek. Wcisnąć ząbki czosnku w mięso.
Posolić i popieprzyć mięso mieloną papryką i kurkumą. Zawsze zalecam używanie świeżo zmielonych przypraw, ponieważ ich aromat i smak jest znacznie silniejszy i bardziej intensywny.
Przełożyć udka kurczaka do naczynia do pieczenia i posypać rozmarynem.
Umieść brytfannę w piekarniku rozgrzanym do 220°C i piecz udka przez około półtorej godziny. Od czasu do czasu obracać udka i podlewać wodą w razie potrzeby.
Podczas pieczenia w brytfannie wytworzą się wspaniałe soki, którymi polecam polać gotowe udka kurczaka przed podaniem. To jeszcze bardziej zmiękczy mięso i nada mu wspaniały smak.