REKLAMA

Źródło: Ravsky from Getty Images

Pyszne pieczone udka z kurczaka

Gwarantowane najlepsze pieczone udka z kurczaka, które piekłam w niedziele na obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 goździki Czosnek Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Dodano do
  • 1 łyżka Papryka mielona Dodano do
  • 1 łyżka Kurkuma Dodano do
  • Rosemary Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Udka z kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć oliwą z oliwek. Wcisnąć ząbki czosnku w mięso.

2. Krok

Posolić i popieprzyć mięso mieloną papryką i kurkumą. Zawsze zalecam używanie świeżo zmielonych przypraw, ponieważ ich aromat i smak jest znacznie silniejszy i bardziej intensywny.

3. Krok

Przełożyć udka kurczaka do naczynia do pieczenia i posypać rozmarynem.

4. Krok

Umieść brytfannę w piekarniku rozgrzanym do 220°C i piecz udka przez około półtorej godziny. Od czasu do czasu obracać udka i podlewać wodą w razie potrzeby.

5. Krok

Podczas pieczenia w brytfannie wytworzą się wspaniałe soki, którymi polecam polać gotowe udka kurczaka przed podaniem. To jeszcze bardziej zmiękczy mięso i nada mu wspaniały smak.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy