REKLAMA

Źródło: Ravsky from Getty Images

Pyszne pieczone udka z kurczaka

Gwarantowane najlepsze pieczone udka z kurczaka, które piekłam w niedziele na obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 goździki Czosnek Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz Dodano do
  • 1 łyżka Papryka mielona Dodano do
  • 1 łyżka Kurkuma Dodano do
  • Rosemary Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Udka z kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć oliwą z oliwek. Wcisnąć ząbki czosnku w mięso.

2. Krok

Posolić i popieprzyć mięso mieloną papryką i kurkumą. Zawsze zalecam używanie świeżo zmielonych przypraw, ponieważ ich aromat i smak jest znacznie silniejszy i bardziej intensywny.

3. Krok

Przełożyć udka kurczaka do naczynia do pieczenia i posypać rozmarynem.

4. Krok

Umieść brytfannę w piekarniku rozgrzanym do 220°C i piecz udka przez około półtorej godziny. Od czasu do czasu obracać udka i podlewać wodą w razie potrzeby.

5. Krok

Podczas pieczenia w brytfannie wytworzą się wspaniałe soki, którymi polecam polać gotowe udka kurczaka przed podaniem. To jeszcze bardziej zmiękczy mięso i nada mu wspaniały smak.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy