Źródło: Vima from Getty Images
Proste ciasto na pizzę
Pokażemy Ci, jak upiec proste ciasto na pizzę, które będzie chrupiące, a jednocześnie delikatne i aromatyczne.
Składniki
- 500 g Zwykła mąka
- 300 ml Letnia woda
- 1 opakowanie Suszone drożdże
- 1 łyżeczka Cukier
- 2 łyżeczka Sole
- 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj drożdże, cukier i letnią wodę w misce. Pozostaw drożdże na około 10 minut.
Wsyp mąkę do innej miski i dodaj sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Następnie dodaj zaczyn drożdżowy i olej do mąki i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Przenieś ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zacznij wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto stanie się zbyt lepkie, dodać trochę mąki.
Gdy ciasto będzie gotowe, włóż je z powrotem do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu podziel ciasto na 4 równe części i zacznij przygotowywać pizzę według własnego gustu.