REKLAMA

Źródło: peterzsuzsa from Getty Images

Pieczony udziec jagnięcy z kością

Przepis na pyszny pieczony udziec jagnięcy z kością, którego przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale rezultat jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 112 kg Udziec jagnięcy z kością Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 3 gałązki Rozmaryn Dodano do
  • 2 gałązki Tymianek Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C.

2. Krok

Umyj i osusz udziec jagnięcy, a następnie włóż gałązki rozmarynu i tymianku do małych otworów, które zrobisz w udźcu nożem. Technika ta pomaga przeniknąć ziołom do mięsa, nadając mu wyjątkowy i aromatyczny smak.

3. Krok

Obierz cebulę i pokrój czosnek. Cebula i czosnek będą stanowić bazę dla sosu i dodadzą pieczeni niezbędnej wilgoci i smaku.

4. Krok

Posyp udko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i obtocz w oliwie z oliwek.

REKLAMA
5. Krok

Ułóż udziec jagnięcy na cebuli i czosnku na blasze do pieczenia. Można skropić odrobiną oliwy z oliwek.

6. Krok

Umieść brytfannę w piekarniku i piecz przez około 2 godziny lub do momentu, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Regularne polewanie mięsa tłuszczem podczas pieczenia zapewni jego soczystość.

7. Krok

Wyjąć udziec jagnięcy z piekarnika i odstawić na co najmniej 15 minut przed krojeniem. Ten krok jest kluczowy, ponieważ w ten sposób mięso zachowa swoją soczystość.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Pieczony udziec jagnięcy z kością

Przepis na pyszny pieczony udziec jagnięcy z kością, którego przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale rezultat jest tego wart.

150
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C.

2. Krok

Umyj i osusz udziec jagnięcy, a następnie włóż gałązki rozmarynu i tymianku do małych otworów, które zrobisz w udźcu nożem. Technika ta pomaga przeniknąć ziołom do mięsa, nadając mu wyjątkowy i aromatyczny smak.

3. Krok

Obierz cebulę i pokrój czosnek. Cebula i czosnek będą stanowić bazę dla sosu i dodadzą pieczeni niezbędnej wilgoci i smaku.

4. Krok

Posyp udko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i obtocz w oliwie z oliwek.

5. Krok

Ułóż udziec jagnięcy na cebuli i czosnku na blasze do pieczenia. Można skropić odrobiną oliwy z oliwek.

6. Krok

Umieść brytfannę w piekarniku i piecz przez około 2 godziny lub do momentu, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Regularne polewanie mięsa tłuszczem podczas pieczenia zapewni jego soczystość.

7. Krok

Wyjąć udziec jagnięcy z piekarnika i odstawić na co najmniej 15 minut przed krojeniem. Ten krok jest kluczowy, ponieważ w ten sposób mięso zachowa swoją soczystość.

Składniki
112 kg
Udziec jagnięcy z kością
2 goździki
Czosnek
3 gałązki
Rozmaryn
2 gałązki
Tymianek
1 kawałek
The Onion
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
2 łyżka stołowa
Oliwa z oliwek