REKLAMA

Źródło: peterzsuzsa from Getty Images

Pieczony udziec jagnięcy z kością

Przepis na pyszny pieczony udziec jagnięcy z kością, którego przygotowanie zajmuje więcej czasu, ale rezultat jest tego wart.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 112 kg Udziec jagnięcy z kością Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 3 gałązki Rozmaryn Dodano do
  • 2 gałązki Tymianek Dodano do
  • 1 kawałek The Onion Dodano do
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C.

2. Krok

Umyj i osusz udziec jagnięcy, a następnie włóż gałązki rozmarynu i tymianku do małych otworów, które zrobisz w udźcu nożem. Technika ta pomaga przeniknąć ziołom do mięsa, nadając mu wyjątkowy i aromatyczny smak.

3. Krok

Obierz cebulę i pokrój czosnek. Cebula i czosnek będą stanowić bazę dla sosu i dodadzą pieczeni niezbędnej wilgoci i smaku.

4. Krok

Posyp udko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i obtocz w oliwie z oliwek.

5. Krok

Ułóż udziec jagnięcy na cebuli i czosnku na blasze do pieczenia. Można skropić odrobiną oliwy z oliwek.

6. Krok

Umieść brytfannę w piekarniku i piecz przez około 2 godziny lub do momentu, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Regularne polewanie mięsa tłuszczem podczas pieczenia zapewni jego soczystość.

7. Krok

Wyjąć udziec jagnięcy z piekarnika i odstawić na co najmniej 15 minut przed krojeniem. Ten krok jest kluczowy, ponieważ w ten sposób mięso zachowa swoją soczystość.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy