REKLAMA

Źródło: FoodStock by Canva

Pieczona wołowina z ziemniakami

Pieczona wołowina z ziemniakami to sycący i pyszny posiłek. Doskonały wybór na rodzinny obiad, który pokochają wszyscy miłośnicy mięsa.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Wołowina

  • 800 g wołowina Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 4 szt czosnek Dodano do
  • 1 gałązka Rozmarynu Dodano do
  • 1 gałązka tymianku Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz czarny mielony Dodano do

Warzywa

  • ziemniaki Dodano do
  • marchewki Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Oczyść wołowinę i osusz ją. Następnie natrzyj ją solą i czarnym pieprzem.

2. Krok

Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oleju. Dodaj mięso i smaż je z każdej strony, aby stało się pięknie brązowe. Następnie wyjmij je i odłóż na bok.

3. Krok

Do tej samej patelni dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula stanie się miękka i złotawa.

4. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz ziemniaki i marchew, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z oliwą z oliwek i solą. Rozłóż je równomiernie na blaszce.

5. Krok

Umieść pieczone mięso wołowe na blasze między ziemniakami i posyp je rozmarynem i tymiankiem.

6. Krok

Włóż blaszkę do piekarnika i piecz około godziny, lub aż ziemniaki będą miękkie i mięso będzie upieczone według twojego smaku.

7. Krok

Przed podaniem, pozostaw mięso na 5 – 10 minut, a następnie pokrój je na plastry. Podawaj ziemniaki jako dodatek do mięsa.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy