REKLAMA

Źródło: Image by Freepik

Owocowe szaszłyki

Kolorowe, apetyczne, pełne witamin i słodkości - owocowe szaszłyki są idealną przekąską na gorące dni, podczas rodzinnych spotkań czy imprez na świeżym powietrzu. Dodatkowo szybkość przygotowania i prostota wykonania sprawiają, że przepis na nie jest niezawodny dla każdego smakosza.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 dojrzałe banany Dodano do
  • 1 duży kiwi Dodano do
  • 1 dojrzały melon (np. kantalupa) Dodano do
  • 1 dojrzały mango Dodano do
  • 1 dojrzały ananas Dodano do
  • 10 truskawek Dodano do
  • Sok z ½ cytryny Dodano do
  • 10 drewnianych patyczków do szaszłyków Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Przygotuj wszystkie owoce, dokładnie je umyj. Melona, mango, kiwi i ananasa obierz i pokrój w jednorodne kawałki. Banany pokrój na plastry.

2. Krok

Truskawki odśwież i osusz, zostawiając szypułki.

3. Krok

Drewniane patyczki namocz w wodzie na około 10 minut, żeby uniknąć ich poparzenia podczas ewentualnego grillowania.

4. Krok

Na każdym patyczku umieść owoce na przemian, tworząc kolorowe „szaszłyki”.

5. Krok

Gotowe szaszłyki skrop sokiem z cytryny - zapewni to dodatkowy smak i zapobiegnie ciemnieniu bananów.

6. Krok

Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy