Źródło: Pixabay: RitaE
Obfita pieczeń z karkówki pieczona w piekarniku
To jeden z moich ulubionych przepisów na przytulny niedzielny obiad. Pieczeń z karkówki robiłam już kilka razy i za każdym razem jest absolutnym hitem wśród rodziny i przyjaciół. Karkówka jest miękka jak masło i ma cudownie chrupiącą skórkę, która sprawia, że nie można się jej oprzeć. Mam nadzieję, że spodoba ci się ten przepis tak samo jak mi.
Składniki
- 11⁄2 kg Karkówka
- sól i pieprz
- 2 cebula
- 2 padlinożerca
- 2 Pałeczki selera
- 4 ząbek czosnku
- 500 ml bulion wołowy
- 2 liście laurowe
- 4 Pęczek Rosemary
- 3 Tablespoon oliwa z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować pieczeń z karkówki, rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obficie dopraw karkówkę solą i pieprzem, co pomoże stworzyć pyszną skórkę.
Pokrój cebulę, marchew, seler i czosnek na grube kawałki. Nie potrzebujesz idealnych kostek, ponieważ te składniki są używane głównie do nadania smaku pieczeni.
Rozgrzej oliwę z oliwek w naczyniu żaroodpornym i smaż karkówkę przez około 5 minut z każdej strony, aż uzyska ładny złotobrązowy kolor. Ten krok jest ważny, aby zintensyfikować smak mięsa.
Wyjąć karkówkę z garnka i dodać warzywa. Piecz przez około 10 minut, aż stanie się miękka i aromatyczna.
Włóż karkówkę z powrotem do garnka, dodaj liście laurowe, rozmaryn i bulion wołowy. Wywar powinien sięgać mniej więcej do połowy karkówki.
Przykryj garnek i umieść go w nagrzanym piekarniku. Pozwól pieczeni dusić się przez około 3 godziny. Raz na godzinę polecam obrócić pieczeń, aby ugotowała się równomiernie i nabrała ładnego koloru.
Po upływie czasu duszenia pieczeń z karkówki jest gotowa do spożycia. Powinna być miękka jak masło i mieć fantastyczną chrupiącą skórkę. Pokrój pieczeń na plastry i podawaj z dowolnymi dodatkami, takimi jak pierogi, sałatka itp.