Źródło: Humoria from Getty Images
Nalewka czosnkowa
To nie jest typowy przepis, który chciałbyś wypróbować dla smaku, ale dla zdrowia. Jestem pewny, że po pierwszym razie, gdy spróbujesz tej magicznej, mocnej i jednocześnie zdrowej nalewki, zawsze będziesz chciał mieć jej zapas w domu.
Składniki
- 300 g czosnku
- 1⁄2 l spirytusu
- 1⁄2 l wody
- 300 g miodu
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początku obierz czosnek i drobno go posiekaj.
Pokrojony czosnek włoż do słoika, zalej spirytusem i szczelnie zamknij. Ważne jest, aby używać czystego spirytusu, który nie zawiera żadnych dodatków, to gwarancja najlepszego smaku.
Pozostaw słoik w ciemnym miejscu na około 3 tygodnie. Przez ten czas czosnek dobrze nasiąknie alkoholem i odda mu swoje lecznicze właściwości.
Po 3 tygodniach, przecedź i wyrzuć czosnek. Do nalewki dodaj miód i wodę. Dobrze wymieszaj, aby miód całkowicie się rozpuścił. Uważam, że najlepszy jest gęsty, naturalny miód - jego słodycz miękko kontrastuje z silnym smakiem czosnku.
Nalewkę przelej do ciemnej butelki i przechowuj w chłodnym miejscu.
Przechowywanie nalewki przez kilka miesięcy dodatkowo wzmocni jej smak i aromat.