REKLAMA
Nadziewane pieczone ziemniaki
Delikatny i smaczny przepis na pieczone ziemniaki nadziewane sosem śmietanowym. Ten przepis jest doskonałym dodatkiem do każdego głównego dania.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Ziemniaki
- 4 Kawałki ziemniak
- 2 Łyżki oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól i pieprz
Wypełnienie
- 200 g bekon
- 200 mililitr Bita śmietana
- 100 g tarty ser
- 1 Łyżki czosnek
- 2 Łyżki Szczypiorek
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyj ziemniaki, osusz i natrzyj oliwą z oliwek. Następnie posyp je solą i pieprzem.
2. Krok
Piec ziemniaki w piekarniku przez około 60 minut lub do momentu, aż będą miękkie.
3. Krok
Tymczasem na patelni usmaż boczek do chrupkości i dodaj posiekany czosnek.
4. Krok
Dodaj śmietanę i gotuj, aż sos zacznie się gęstnieć. Następnie zdejmij z ognia i wmieszaj starty ser i szczypiorek.
5. Krok
Wyjmij ziemniaki z piekarnika i nacięcie je na środku. Napełnij je sosem śmietanowym z boczkiem i podawaj.