REKLAMA

Źródło: luchezar from Getty Images Signature

Makaron z sosem pomidorowo-śmietanowym

Makaron z sosem pomidorowo-śmietanowym jest moim ulubionym. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 400 g Makaron Dodano do
  • 4 szt pomidory Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 3 goździki Czosnek Dodano do
  • 200 ml Krem do gotowania Dodano do
  • oliwa z oliwek Dodano do
  • Sól, świeżo zmielony czarny pieprz Dodano do
  • Zioła do smaku (bazylia, oregano) Dodano do
  • Tarty ser do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Oczyść i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Odsączyć pomidory i pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę z oliwek w rondlu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć do miękkości.

2. Krok

Dodaj pokrojone pomidory, sól, pieprz i zioła i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Pomidory powinny całkowicie zmięknąć i utworzyć jednolitą bazę dla sosu z cebulą.

3. Krok

W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mam tendencję do gotowania makaronu przez minutę krócej niż podano na opakowaniu, aby był al dente.

4. Krok

Dodaj śmietanę z gotowania do mieszanki pomidorów i wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać trochę wody z gotowania makaronu.

5. Krok

Wymieszaj ugotowany makaron z sosem i gotuj na wolnym ogniu przez chwilę, aby połączyć smaki. Przed podaniem posypać startym serem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy