Źródło: marefoto from Getty Images
Klops z jajkiem
Tradycyjny polski przepis na klopsa z jajkiem. Danie jest proste w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie, idealne na rodzinny obiad.
Składniki
Klops
- 1⁄2 kg mięsa mielonego
- 1 ks cebula
- 1 ks bułka
- 1⁄2 Okulary mleko
- 1 ks jajko
- 2 łyżeczki soli
Nadzienie
- 4 ks jajka na twardo
Sos
- 1 ks cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 Okulary bulionu
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj wszystkie składniki.
Namocz bułkę w mleku i odstaw na chwilę.
Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni, a następnie ostudź.
W misce wymieszaj mięso mielone, namoczoną bułkę, jajko, posiekaną cebulę i sól. Wyrob rękami do uzyskania jednolitej masy.
Na folii aluminiowej ułóż masę mięsną, na środku umieść ugotowane na twardo jajka. Zamknij folię, tworząc kształt klopsa.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.
Przygotuj sos: na patelni zeszklij posiekaną cebulę, dodaj mąkę i mieszaj, aż ciasto zacznie się zarumieniać. Powoli dodawaj bulion, mieszając cały czas, aż sos zgęstnieje.
Podawaj klops pokrojony w plastry, polany sosem. Smacznego!