REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Kartoflanka

Kartoflanka jest prosta a jednocześnie sycąca i rozgrzewająca potrawa, jest idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas szybko rozgrzeje i nasyci.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 3 zęby czosnku Dodano do
  • 1 liść laurowy Dodano do
  • 3 ziela angielskie Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 2 l wody Dodano do
  • Kiełbasa (do wyboru) Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Zaczynamy od umycia i obrania ziemniaków.

2. Krok

Pokroimy ziemniaki na małe kostki. Im mniejsze kawałki, tym szybciej ugotują się ziemniaki, ale bądź ostrożny, aby nie przesadzić.

3. Krok

Następnie na patelni z olejem podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek.

4. Krok

Do garnka wrzucamy podsmażoną cebulę, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zalewamy wszystko wodą, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.

5. Krok

W międzyczasie kroimy kiełbasę na plastry i podsmażamy na patelni z masłem.

6. Krok

Po upływie 30 minut dodajemy podsmażoną kiełbasę do zupy i gotujemy jeszcze około 10 minut.

7. Krok

Na koniec, sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, wyłączamy ogień, a zupę odstawiamy na kilka minut, aby dojrzała.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2163 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Dania mięsne

1119 przepisy

Śniadanie

474 przepisy

Kolacja

2024 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy