REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Kartoflanka

Kartoflanka jest prosta a jednocześnie sycąca i rozgrzewająca potrawa, jest idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas szybko rozgrzeje i nasyci.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaków Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 3 zęby czosnku Dodano do
  • 1 liść laurowy Dodano do
  • 3 ziela angielskie Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 2 l wody Dodano do
  • Kiełbasa (do wyboru) Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Zaczynamy od umycia i obrania ziemniaków.

2. Krok

Pokroimy ziemniaki na małe kostki. Im mniejsze kawałki, tym szybciej ugotują się ziemniaki, ale bądź ostrożny, aby nie przesadzić.

3. Krok

Następnie na patelni z olejem podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek.

4. Krok

Do garnka wrzucamy podsmażoną cebulę, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zalewamy wszystko wodą, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.

REKLAMA
5. Krok

W międzyczasie kroimy kiełbasę na plastry i podsmażamy na patelni z masłem.

6. Krok

Po upływie 30 minut dodajemy podsmażoną kiełbasę do zupy i gotujemy jeszcze około 10 minut.

7. Krok

Na koniec, sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, wyłączamy ogień, a zupę odstawiamy na kilka minut, aby dojrzała.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2030 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Kartoflanka

Kartoflanka jest prosta a jednocześnie sycąca i rozgrzewająca potrawa, jest idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas szybko rozgrzeje i nasyci.

50
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Zaczynamy od umycia i obrania ziemniaków.

2. Krok

Pokroimy ziemniaki na małe kostki. Im mniejsze kawałki, tym szybciej ugotują się ziemniaki, ale bądź ostrożny, aby nie przesadzić.

3. Krok

Następnie na patelni z olejem podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek.

4. Krok

Do garnka wrzucamy podsmażoną cebulę, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zalewamy wszystko wodą, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.

5. Krok

W międzyczasie kroimy kiełbasę na plastry i podsmażamy na patelni z masłem.

6. Krok

Po upływie 30 minut dodajemy podsmażoną kiełbasę do zupy i gotujemy jeszcze około 10 minut.

7. Krok

Na koniec, sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, wyłączamy ogień, a zupę odstawiamy na kilka minut, aby dojrzała.

Składniki
1 kg
ziemniaków
1 ks
duża cebula
3 zęby
czosnku
1 liść
laurowy
3 ziela
angielskie
sól i pieprz do smaku
2 łyżki
oleju
1 Łyżka
masla
1 łyżeczka
majeranku
2 l
wody
Kiełbasa (do wyboru)