:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/v9IxOBvTbOBnSxOkK4uW/ea1b4c9ea403449e5a795679209e78.jpeg)
Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko
Kartoflanka
Kartoflanka jest prosta a jednocześnie sycąca i rozgrzewająca potrawa, jest idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas szybko rozgrzeje i nasyci.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 ks duża cebula
- 3 zęby czosnku
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 Łyżka masla
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 l wody
- Kiełbasa (do wyboru)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynamy od umycia i obrania ziemniaków.
Pokroimy ziemniaki na małe kostki. Im mniejsze kawałki, tym szybciej ugotują się ziemniaki, ale bądź ostrożny, aby nie przesadzić.
Następnie na patelni z olejem podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Do garnka wrzucamy podsmażoną cebulę, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zalewamy wszystko wodą, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
W międzyczasie kroimy kiełbasę na plastry i podsmażamy na patelni z masłem.
Po upływie 30 minut dodajemy podsmażoną kiełbasę do zupy i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Na koniec, sprawdzamy czy ziemniaki są miękkie. Jeśli tak, wyłączamy ogień, a zupę odstawiamy na kilka minut, aby dojrzała.