REKLAMA
Źródło: Dar1930 from Getty Images
Karp na maśle
To danie - karp na maśle - nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia i tradycyjnie pojawia się na naszym wigilijnym stole.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kawałek karp
- 150 g Masło
- sok z cytryny
- świeży koperek
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Karp jest najpierw myty i patroszony. Po oczyszczeniu solę go i pieprzę.
2. Krok
Następnie smaruję karpia sokiem z cytryny, który nadaje mięsu świeży i lekko kwaśny smak. Następnie odstawiam karpia na około 15 minut.
3. Krok
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 200°C. Po odczekaniu smaruję karpia roztopionym masłem i wkładam do piekarnika. Piekę go przez około półtorej godziny na złoty kolor. Podczas pieczenia od czasu do czasu smaruję karpia masłem i własnymi sokami, aby mięso było soczyste.
4. Krok
Po wyjęciu z piekarnika posypuję karpia świeżym koperkiem i podaję z warzywami i ziemniakami.