REKLAMA

Źródło: Dar1930 from Getty Images

Karp na maśle

To danie - karp na maśle - nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia i tradycyjnie pojawia się na naszym wigilijnym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kawałek karp Dodano do
  • 150 g Masło Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
  • świeży koperek Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Karp jest najpierw myty i patroszony. Po oczyszczeniu solę go i pieprzę.

2. Krok

Następnie smaruję karpia sokiem z cytryny, który nadaje mięsu świeży i lekko kwaśny smak. Następnie odstawiam karpia na około 15 minut.

3. Krok

W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 200°C. Po odczekaniu smaruję karpia roztopionym masłem i wkładam do piekarnika. Piekę go przez około półtorej godziny na złoty kolor. Podczas pieczenia od czasu do czasu smaruję karpia masłem i własnymi sokami, aby mięso było soczyste.

4. Krok

Po wyjęciu z piekarnika posypuję karpia świeżym koperkiem i podaję z warzywami i ziemniakami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy