REKLAMA
Źródło: Pexels
Karkówka
Przepis na miękką i soczystą karkówkę. Idealna propozycja na obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 11⁄2 kg karkówki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 Łyżka suszonego tymianku
- 1 Łyżka sól
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
140 min.
1. Krok
W misce wymieszaj musztardę, miód, sos sojowy, tymianek, sól i pieprz. Posmaruj nią karkówkę i odstaw na minimum 30 minut, aby przeszła smakiem.
2. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
3. Krok
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek.
4. Krok
Umieść karkówkę w naczyniu do pieczenia i wstaw do piekarnika.
5. Krok
Piecz przez około 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzi od kości.
6. Krok
Podawaj karkówkę z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, surówki lub kasze.