REKLAMA
Źródło: Azurita from Getty Images
Karkówka wieprzowa pieczona w piekarniku
Prosty i smaczny przepis na karkówkę wieprzową pieczoną w piekarniku, idealną na każdą specjalną okazję.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
Karkówka wieprzowa
- 1 kawałek Wieprzowina karkowa
- 4 goździki czosnek
- 2 łyżki sól
- 1 łyżka Czarny pieprz
Sos
- 250 mililitry czerwone wino
- 2 łyżki masło
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Wymieszaj sól i pieprz i delikatnie natrzyj mięso. Rozgnieść czosnek i wcierać go w mięso.
2. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
3. Krok
Mięso włożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę.
4. Krok
W międzyczasie w małym garnku rozgrzej masło i dodaj czerwone wino.
5. Krok
Gotować na niskim ogniu przez około 15 minut.
6. Krok
Polij mięso przygotowanym sosem i piecz jeszcze przez kolejne 30 minut.
7. Krok
Usuń mięso z piekarnika i pozostaw go na 10 minut przed podaniem.