REKLAMA

Źródło: Azurita from Getty Images

Karkówka wieprzowa pieczona w piekarniku

Prosty i smaczny przepis na karkówkę wieprzową pieczoną w piekarniku, idealną na każdą specjalną okazję.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Karkówka wieprzowa

  • 1 kawałek Wieprzowina karkowa Dodano do
  • 4 goździki czosnek Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • 1 łyżka Czarny pieprz Dodano do

Sos

  • 250 mililitry czerwone wino Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Wymieszaj sól i pieprz i delikatnie natrzyj mięso. Rozgnieść czosnek i wcierać go w mięso.

2. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

3. Krok

Mięso włożyć do piekarnika i piec przez 1 godzinę.

4. Krok

W międzyczasie w małym garnku rozgrzej masło i dodaj czerwone wino.

5. Krok

Gotować na niskim ogniu przez około 15 minut.

6. Krok

Polij mięso przygotowanym sosem i piecz jeszcze przez kolejne 30 minut.

7. Krok

Usuń mięso z piekarnika i pozostaw go na 10 minut przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy