REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na obiad i nie tylko

Kapusta wigilijna

Ta tradycyjna polska potrawa, z jej wyjątkową mieszanką słodkiej i kwasnej kapusty, suszonych grzybów i śliwek, jest nieodłącznym elementem naszego rodzinnego stołu wigilijnego.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 2 kg kwaszonej kapusty Dodano do
  • 100 g suszonych grzybów Dodano do
  • 10 ks suszonych śliwek Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • kilka ziarenek ziela angielskiego Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zacznij od namoczenia suszonych grzybów i śliwek w ciepłej wodzie na około godzinę. To ważne, aby grzyby i śliwki nawodniły się i zmiękły – taki mały trik od babci.

2. Krok

W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem kapusty. Najlepiej sprawdza się do tego duży garnek, tak aby kapusta miała dużo miejsca. Tu kluczowe jest pomieszanie kapusty co jakiś czas, aby nie przypaliła się, a doświadczenie mi podpowiada, że jedno zapomnienie może kosztować Cię tradycyjny smak kapusty.

3. Krok

Dodaj grzyby i śliwki do garnka z kapustą razem z wodą, w której się moczyły.

4. Krok

Na patelni podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor. Dodaj ją do garnka z kapustą.

REKLAMA
5. Krok

Całość dopraw solą, pieprzem, dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu około 2-3 godziny. Pamiętaj o regularnym mieszaniu!

6. Krok

Po takim czasie kapusta powinna już być gotowa. Posmakuj i jeśli trzeba, dopraw do smaku. Najlepsza kapusta to taka, która ma czas odpocząć. Dlatego polecam przygotować ją dzień wcześniej.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2168 przepisy

Zupy i buliony

348 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2032 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Kapusta wigilijna

Ta tradycyjna polska potrawa, z jej wyjątkową mieszanką słodkiej i kwasnej kapusty, suszonych grzybów i śliwek, jest nieodłącznym elementem naszego rodzinnego stołu wigilijnego.

120
Protokół
10
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Zacznij od namoczenia suszonych grzybów i śliwek w ciepłej wodzie na około godzinę. To ważne, aby grzyby i śliwki nawodniły się i zmiękły – taki mały trik od babci.

2. Krok

W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem kapusty. Najlepiej sprawdza się do tego duży garnek, tak aby kapusta miała dużo miejsca. Tu kluczowe jest pomieszanie kapusty co jakiś czas, aby nie przypaliła się, a doświadczenie mi podpowiada, że jedno zapomnienie może kosztować Cię tradycyjny smak kapusty.

3. Krok

Dodaj grzyby i śliwki do garnka z kapustą razem z wodą, w której się moczyły.

4. Krok

Na patelni podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor. Dodaj ją do garnka z kapustą.

5. Krok

Całość dopraw solą, pieprzem, dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu około 2-3 godziny. Pamiętaj o regularnym mieszaniu!

6. Krok

Po takim czasie kapusta powinna już być gotowa. Posmakuj i jeśli trzeba, dopraw do smaku. Najlepsza kapusta to taka, która ma czas odpocząć. Dlatego polecam przygotować ją dzień wcześniej.

Składniki
2 kg
kwaszonej kapusty
100 g
suszonych grzybów
10 ks
suszonych śliwek
1 ks
duża cebula
sól i pieprz do smaku
2 łyżki
oleju
2 listy
laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego