REKLAMA
Źródło: Canva
Gulasz z papryką
Gulasz wołowy z papryką to bez wątpienia najlepszy pomysł na smaczny niedzielny obiad.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1⁄2 kgmięsa wołowego na gulasz
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 Papryki
- 3 łyżki sosu paprykowego
- 1 Łyżka mąki
- 1 Łyżka masło
- 3 łyżki oleju roślinnego np rzepakowego
- sól
- pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
45 min.
Aby przygotować gulasz, należy rozgrzać olej roślinny w garnku z grubym dnem. Pokrój mięso w 3 cm kostkę, oprósz solą, pieprzem i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy mięso się zarumieni, dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i podlej bulionem, następnie dodaj paprykę i duś pod przykryciem przez kolejne pół godziny. Na koniec dodaj sos paprykowy, dopraw solą, pieprzem oraz zagęść zasmażką z mąki i masła. Podaj z kaszą gryczaną, jęczmienną lub tłuczonymi ziemniakami.