REKLAMA
Źródło: Canva
Gulasz madziarski z knedlami
Pyszny sycący gulasz prosto ze Słowacji. Do tego knedle - coś pysznego!
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g wołowiny
- 2 cebule
- 1 Łyżka olej
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 1⁄2 łyżeczki pieprzu
- 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
- 1 szkło mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
Podsmaż cebulę, czosnek na patelni, dodaj paprykę, marchew, zielony groszek, kukurydzę i passatę pomidorową. Całość smaż przez około 5 minut. Dodaj słodką paprykę, sól, pieprz, oregano i pietruszkę. Dodaj bulion warzywny. Gotuj przez około 30 minut do godziny. W międzyczasie przygotuj knedle. Mąkę wymieszaj z mlekiem, jajkiem i olejem, aż powstanie gładkie ciasto. Z ciasta formujemy knedle i gotujemy w osolonej wodzie. Po wyjęciu i ostudzeniu pokrój w plastry.