Źródło: sbossert from Getty Images Signature
Gulasz grzybowy
Gulasz grzybowy to tradycyjne czeskie danie charakteryzujące się bogatym smakiem i aromatem. Jest to doskonałe danie na ciepłe dni, kiedy można cieszyć się kuszącym aromatem gulaszu grzybowego.
Składniki
- 1 kg grzybek
- 2 szt The Onion
- 2 Łyżki Olej słonecznikowy
- 4 Goździki Czosnek
- 2 Łyżki Papryka mielona
- 1 Łyżka Sole
- 1⁄2 łyżki Pieprz mielony
- 2 Łyżki Gładka mąka
- 1 Łyżka Kminu
- 1 Łyżki Majorana
- 1 Łyżki Sosy worchester
- 11⁄2 litr wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Oczyść, opłucz i pokrój grzyby. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Dodaj pokrojone grzyby i smaż, aż zmienią kolor na zielony.
Następnie dodać mieloną paprykę, sól, pieprz, kminek i majeranek. Wymieszaj i smaż przez chwilę.
Następnie dodać mąkę, wymieszać i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia.
Dodaj sos worchestra i gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny, aż grzyby będą całkowicie ugotowane, a sos zgęstnieje.