REKLAMA

Golonka

Klasyczny przepis na golonkę. Jedno z najlepszych polskich dań.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 112 kg golonki Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • 1 Łyżka mielonego pieprzu Dodano do
  • 1 Łyżka suszonego tymianku Dodano do
  • 1 Łyżka mielonego kminku Dodano do
  • 1 Łyżka suszonego majeranku Dodano do
  • 1 szkło czerwonego wina Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 pietruszki Dodano do
  • 2 litry bulionu Dodano do
  • ziemniaki do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

W dużym garnku zagotuj bulion i odstaw do ostygnięcia.

2. Krok

W misce wymieszaj czosnek, sól, pieprz, tymianek, kminku i majeranek.

3. Krok

Natrzyj golonkę dokładnie tą mieszanką ziołowo-przyprawową.

4. Krok

W dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę na złoty kolor.

5. Krok

Przenieś golonkę do garnka z bulionem i dodaj cebulę, marchewkę i pietruszkę.

6. Krok

Zalej wszystko winem.

7. Krok

Gotuj golonkę na małym ogniu, aż będzie miękka i gotowa, co może zająć około 2-3 godzin.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy