REKLAMA

Golonka

Klasyczny przepis na golonkę. Jedno z najlepszych polskich dań.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 112 kg golonki Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • 1 Łyżka mielonego pieprzu Dodano do
  • 1 Łyżka suszonego tymianku Dodano do
  • 1 Łyżka mielonego kminku Dodano do
  • 1 Łyżka suszonego majeranku Dodano do
  • 1 szkło czerwonego wina Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 marchewki Dodano do
  • 2 pietruszki Dodano do
  • 2 litry bulionu Dodano do
  • ziemniaki do podania Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

W dużym garnku zagotuj bulion i odstaw do ostygnięcia.

2. Krok

W misce wymieszaj czosnek, sól, pieprz, tymianek, kminku i majeranek.

3. Krok

Natrzyj golonkę dokładnie tą mieszanką ziołowo-przyprawową.

4. Krok

W dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę na złoty kolor.

REKLAMA
5. Krok

Przenieś golonkę do garnka z bulionem i dodaj cebulę, marchewkę i pietruszkę.

6. Krok

Zalej wszystko winem.

7. Krok

Gotuj golonkę na małym ogniu, aż będzie miękka i gotowa, co może zająć około 2-3 godzin.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image DR_ED

Golonka

Klasyczny przepis na golonkę. Jedno z najlepszych polskich dań.

180
Protokół
2
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

W dużym garnku zagotuj bulion i odstaw do ostygnięcia.

2. Krok

W misce wymieszaj czosnek, sól, pieprz, tymianek, kminku i majeranek.

3. Krok

Natrzyj golonkę dokładnie tą mieszanką ziołowo-przyprawową.

4. Krok

W dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę na złoty kolor.

5. Krok

Przenieś golonkę do garnka z bulionem i dodaj cebulę, marchewkę i pietruszkę.

6. Krok

Zalej wszystko winem.

7. Krok

Gotuj golonkę na małym ogniu, aż będzie miękka i gotowa, co może zająć około 2-3 godzin.

Składniki
112 kg
golonki
2
ząbki czosnku
2 łyżki
sól
1 Łyżka
mielonego pieprzu
1 Łyżka
suszonego tymianku
1 Łyżka
mielonego kminku
1 Łyżka
suszonego majeranku
1 szkło
czerwonego wina
2 łyżki
oleju
2
cebule
2
marchewki
2
pietruszki
2
litry bulionu
ziemniaki do podania