:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_Ik5y_4Psry-mtBRowwi/a36c9e97094051b37dbbc45f6f79ec.jpeg)
Golonka
Klasyczny przepis na golonkę. Jedno z najlepszych polskich dań.
Składniki
- 11⁄2 kg golonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sól
- 1 Łyżka mielonego pieprzu
- 1 Łyżka suszonego tymianku
- 1 Łyżka mielonego kminku
- 1 Łyżka suszonego majeranku
- 1 szkło czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 litry bulionu
- ziemniaki do podania
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
W dużym garnku zagotuj bulion i odstaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj czosnek, sól, pieprz, tymianek, kminku i majeranek.
Natrzyj golonkę dokładnie tą mieszanką ziołowo-przyprawową.
W dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę na złoty kolor.
Przenieś golonkę do garnka z bulionem i dodaj cebulę, marchewkę i pietruszkę.
Zalej wszystko winem.
Gotuj golonkę na małym ogniu, aż będzie miękka i gotowa, co może zająć około 2-3 godzin.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Golonka
Klasyczny przepis na golonkę. Jedno z najlepszych polskich dań.
W dużym garnku zagotuj bulion i odstaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj czosnek, sól, pieprz, tymianek, kminku i majeranek.
Natrzyj golonkę dokładnie tą mieszanką ziołowo-przyprawową.
W dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę na złoty kolor.
Przenieś golonkę do garnka z bulionem i dodaj cebulę, marchewkę i pietruszkę.
Zalej wszystko winem.
Gotuj golonkę na małym ogniu, aż będzie miękka i gotowa, co może zająć około 2-3 godzin.
Jak powstał ten przepis?