REKLAMA
Golonka
Klasyczny przepis na golonkę. Jedno z najlepszych polskich dań.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 11⁄2 kg golonki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sól
- 1 Łyżka mielonego pieprzu
- 1 Łyżka suszonego tymianku
- 1 Łyżka mielonego kminku
- 1 Łyżka suszonego majeranku
- 1 szkło czerwonego wina
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 litry bulionu
- ziemniaki do podania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
180 min.
1. Krok
W dużym garnku zagotuj bulion i odstaw do ostygnięcia.
2. Krok
W misce wymieszaj czosnek, sól, pieprz, tymianek, kminku i majeranek.
3. Krok
Natrzyj golonkę dokładnie tą mieszanką ziołowo-przyprawową.
4. Krok
W dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż golonkę na złoty kolor.
5. Krok
Przenieś golonkę do garnka z bulionem i dodaj cebulę, marchewkę i pietruszkę.
6. Krok
Zalej wszystko winem.
7. Krok
Gotuj golonkę na małym ogniu, aż będzie miękka i gotowa, co może zająć około 2-3 godzin.