REKLAMA

Źródło: G.C. von Pixabay

Eggnog - przepis na jarmark bożonarodzeniowy

Eggnog to tradycyjny niemiecki napój, który jest szczególnie popularny w okresie Bożego Narodzenia. Ten przepis zawsze przypomina mi przytulne wieczory, które spędzałem z rodziną podczas Adwentu.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 żółtko Dodano do
  • 4 Łyżka cukier Dodano do
  • 1 strąk wanilii Dodano do
  • 500 ml mleko pełne Dodano do
  • 125 ml Rum Dodano do
  • Bita śmietana do dekoracji Dodano do
  • Gałka muszkatołowa do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Dokładnie wymieszaj żółtko i cukier.

2. Krok

Przeciąć laskę wanilii wzdłuż i wyskrobać nasiona. Doprowadź mleko do wrzenia na patelni i dodaj laskę wanilii wraz z nasionami.

3. Krok

Wyjąć laskę wanilii z mleka i powoli wlewać gorące mleko do masy z żółtek i cukru, ciągle mieszając.

4. Krok

Podgrzej mieszaninę i dodaj rum, stale mieszając na małym ogniu. Niska temperatura jest ważna, aby zapobiec zsiadaniu się żółtka.

5. Krok

Wlej ajerkoniak do szklanek i udekoruj odrobiną bitej śmietany oraz ozdobną posypką. Eggnog smakuje najlepiej, gdy jest podawany natychmiast i jeszcze ciepły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy