:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/-KV53Ayg5NQ65M7hTnlQ/6e58b2d37b121b64cf3c0cc2de28c2.png)
Cienkie ciasto na pizzę
To jest przepis na cienkie, chrupiące ciasto do domowej pizzy.
Składniki
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 2 łyżeczki Suche drożdże
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka Sól
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 325 ml Ciepła woda
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
Do suchej mieszaniny dodaj oliwę z oliwek i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, aż powstanie miękkie, ale nie lepkie ciasto.
Umieść ciasto na powierzchni posypanej mąką i wypracuj to.
Smarowaną misę przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia przez 1 godzinę lub aż podwoi swój objętość.
Nagrzej piekarnik do 220°C. Rozłóż i rozwałkuj ciasto do żądanej grubości.
Połóż ciasto na blaszce, dodaj ulubione składniki i piecz około 10-15 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złotożółte.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Cienkie ciasto na pizzę
To jest przepis na cienkie, chrupiące ciasto do domowej pizzy.
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
Do suchej mieszaniny dodaj oliwę z oliwek i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, aż powstanie miękkie, ale nie lepkie ciasto.
Umieść ciasto na powierzchni posypanej mąką i wypracuj to.
Smarowaną misę przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia przez 1 godzinę lub aż podwoi swój objętość.
Nagrzej piekarnik do 220°C. Rozłóż i rozwałkuj ciasto do żądanej grubości.
Połóż ciasto na blaszce, dodaj ulubione składniki i piecz około 10-15 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złotożółte.
Jak powstał ten przepis?