REKLAMA
Cienkie ciasto na pizzę
To jest przepis na cienkie, chrupiące ciasto do domowej pizzy.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 500 g mąka zwykła specjalna
- 2 łyżeczki Suche drożdże
- 1 łyżeczka cukier
- 1 łyżeczka Sól
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 325 ml Ciepła woda
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
2. Krok
Do suchej mieszaniny dodaj oliwę z oliwek i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, aż powstanie miękkie, ale nie lepkie ciasto.
3. Krok
Umieść ciasto na powierzchni posypanej mąką i wypracuj to.
4. Krok
Smarowaną misę przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia przez 1 godzinę lub aż podwoi swój objętość.
5. Krok
Nagrzej piekarnik do 220°C. Rozłóż i rozwałkuj ciasto do żądanej grubości.
6. Krok
Połóż ciasto na blaszce, dodaj ulubione składniki i piecz około 10-15 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złotożółte.