REKLAMA

Cienkie ciasto na pizzę

To jest przepis na cienkie, chrupiące ciasto do domowej pizzy.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 2 łyżeczki Suche drożdże Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 2 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • 325 ml Ciepła woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.

2. Krok

Do suchej mieszaniny dodaj oliwę z oliwek i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, aż powstanie miękkie, ale nie lepkie ciasto.

3. Krok

Umieść ciasto na powierzchni posypanej mąką i wypracuj to.

4. Krok

Smarowaną misę przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia przez 1 godzinę lub aż podwoi swój objętość.

5. Krok

Nagrzej piekarnik do 220°C. Rozłóż i rozwałkuj ciasto do żądanej grubości.

6. Krok

Połóż ciasto na blaszce, dodaj ulubione składniki i piecz około 10-15 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złotożółte.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy