REKLAMA

Cienkie ciasto na pizzę

To jest przepis na cienkie, chrupiące ciasto do domowej pizzy.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 2 łyżeczki Suche drożdże Dodano do
  • 1 łyżeczka cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka Sól Dodano do
  • 2 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • 325 ml Ciepła woda Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.

2. Krok

Do suchej mieszaniny dodaj oliwę z oliwek i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, aż powstanie miękkie, ale nie lepkie ciasto.

3. Krok

Umieść ciasto na powierzchni posypanej mąką i wypracuj to.

4. Krok

Smarowaną misę przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia przez 1 godzinę lub aż podwoi swój objętość.

REKLAMA
5. Krok

Nagrzej piekarnik do 220°C. Rozłóż i rozwałkuj ciasto do żądanej grubości.

6. Krok

Połóż ciasto na blaszce, dodaj ulubione składniki i piecz około 10-15 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złotożółte.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Cienkie ciasto na pizzę

To jest przepis na cienkie, chrupiące ciasto do domowej pizzy.

90
Protokół
1
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.

2. Krok

Do suchej mieszaniny dodaj oliwę z oliwek i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, aż powstanie miękkie, ale nie lepkie ciasto.

3. Krok

Umieść ciasto na powierzchni posypanej mąką i wypracuj to.

4. Krok

Smarowaną misę przykryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw ciasto do wyrośnięcia przez 1 godzinę lub aż podwoi swój objętość.

5. Krok

Nagrzej piekarnik do 220°C. Rozłóż i rozwałkuj ciasto do żądanej grubości.

6. Krok

Połóż ciasto na blaszce, dodaj ulubione składniki i piecz około 10-15 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złotożółte.

Składniki
500 g
mąka zwykła specjalna
2 łyżeczki
Suche drożdże
1 łyżeczka
cukier
1 łyżeczka
Sól
2 łyżki
oliwa z oliwek
325 ml
Ciepła woda